Noord-Korea en zijn nieuw geopende plekken

Noord-Korea is niet gemakkelijk en volledig te bereizen, maar dankzij onze contacten kunnen we soms plekken aan het programma toevoegen die net ‘geopend’ zijn voor toeristen. Tijdens deze reis volgen we een nieuwe route door het meest gesloten land ter wereld en mogen we als een van de eerste ‘westerse toeristen’ een bezoek brengen aan de Hoechang provincie. Hier zullen we onder meer een duidelijk beeld krijgen over de belangrijke rol van China tijdens de Koreaanse oorlog. Ook in Pyongyang zelf zullen we een aantal plekken zien die nog maar in weinig reisprogramma’s voorkomen. Zo bekijken we bijna de hele metro van de hoofdstad in plaats van de ‘normale’ route langs zes stations en brengen we een bezoek aan de enige autodealer van de hoofdstad. Ook gaan we naar de Kwangbok supermarkt, waar de inwoners van Pyongyang hun inkopen doen. Dit was de laatste openbare plek die Generaal Kim Jong-il bezocht voor zijn dood. Natuurlijk reizen we ook naar Kaesong, de oude hoofdstad van de Koryo dynastie. Hier krijgen we een inkijkje in het verre verleden van het Koreaanse schiereiland. Een bezoek aan de Gedemilitariseerde Zone tussen Noord- en Zuid-Korea mag natuurlijk niet in het programma ontbreken, want dit ‘ijzeren gordijn’ laat ons duidelijk zien hoe deze landen tegenwoordig tegenover elkaar staan, ondanks de verbondenheid uit het verleden.

Dag 1: Aankomst in Beijing en pre-tour briefing

Na de aankomst op Beijing Capital International Airport worden we door medewerkers van Roth Spark Travel opgehaald en naar ons hotel gebracht. Hier hebben we ruim de tijd om tot rust te komen en ons op te frissen. We willen graag het maximale uit deze unieke reis halen en daarom geven we tijdens deze eerste dag, onder het genot van een traditioneel Chinees diner, uitgebreid voorlichting over het programma en het mysterieuze Noord-Korea. Deze pre-tour briefing zal verzorgd worden door de Nederlandstalige gids van Roth Spark Travel en onze lokale contacten en tevens wordt dan het visum voor Noord-Korea uitgereikt. We overnachten in een comfortabel 4 sterren hotel in Beijing. Roth Spark Travel heeft toegang tot de meest gunstige vliegtarieven en helpt natuurlijk graag met het boeken van een geschikte en voordelige vlucht naar Beijing vanaf Amsterdam, Düsseldorf of Brussel.

2015-04-11 10.31.41Dag 2: Vertrek naar Pyongyang

We ontmoeten elkaar in de lobby van het hotel voor een gezamenlijk vertrek naar het vliegveld. Onze vlucht naar Pyongyang zal ongeveer 1,5 uur in beslag nemen. Op het vliegveld van Pyongyang worden we opgewacht door onze twee lokale Engels sprekende Noord-Koreaanse gidsen en de chauffeur. Deze zullen ons gedurende de hele reis begeleiden, evenals de Nederlandstalige gids van Roth Spark Travel. Onderweg naar het hotel zullen we een bezoek brengen aan de Arch of Triumph, gebouwd in 1982 ter ere van president Kim Il-sung en zijn strijd voor de Koreaanse onafhankelijkheid. Het monument werd onthuld ter ere van zijn 70ste verjaardag en ieder wit granieten blok staat voor een dag uit het leven van de eeuwige president tot dat moment. De Arch of Triumph werd gemodelleerd naar zijn letterlijk ‘kleine broertje’ in Parijs, want hij is ook nog eens 10 meter hoger.

Juche Tower sunsetOok bezoeken we het Mansudae-monument. Dit monument bestaat uit de 20 (!) meter hoge bronzen beelden van de Noord-Koreaanse leiders Kim Il-sung en Kim Jong-il. Het Mansudae monument is zeer belangrijk voor de Noord-Koreanen en bezoekers wordt gevraagd om lokale gebruiken te volgen en te respecteren. We checken in bij het Koryo hotel met haar 2 iconische torens. Dit hotel is centraal gelegen en zijn kamers zijn zeer comfortabel. Het bevat verschillende winkels, restaurants en bars en er kan zelfs mail verstuurd en ontvangen worden. Het hotel werd in 1985 geopend om onderdak te bieden aan buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders en toeristen en is gebouwd in laat-socialistische stijl. Het diner zal zijn in het Arirang restaurant, een van de beste restaurants van de stad en befaamd om zijn Noord-Koreaanse barbecue. Na het diner is er de mogelijkheid tot een afzakkertje in het Pyulmori complex. Deze koffieshop is in het centrum van Pyongyang gelegen en ze serveren hier naast koffie de nodige zoetigheden, waaronder erg lekkere cake.

Overnachting: Koryo Hotel, Pyongyang

mg12 mass gamesDag 3: Pyongyang

Na het ontbijt brengen we eerst een bezoek aan de Juche Tower. Deze 150 meter hoge toren is het hoogste stenen monument ter wereld. Hij werd gebouwd in 1982 ter ere van de 70ste verjaardag van Kim Il-sung en bestaat uit 25.500 granieten blokken, die voor elke dag staan uit het leven van de Eeuwige President tot dan toe. Zijn naam heeft hij te danken aan de Juche ideologie, wat de staatsideologie van Noord-Korea is. Deze werd ontwikkeld door Kim Il-sung en kort samengevat komt het er bij deze ideologie op neer dat Noord-Korea onafhankelijk moet zijn van de buitenwereld en dus zichzelf moet kunnen redden. Hierna stoppen we bij het Party Foundation Monument. Deze werd gebouwd in 1995 ter ere van het 50 jarige bestaan van de arbeiderspartij en is de ultieme uiting van de glorie van die partij in Noord-Korea. Het monument bestaat uit een 50 meter hoge hamer, sikkel en schrijvers penseel die vastgehouden worden door de handen van de arbeider, boer en intellectueel.

Juche Tower

Vervolgens bezoeken we het Victorious Fatherland Liberation War Museum. Dit museum met zijn glorieuze socialistisch-realistische beelden van ten strijde trekkende soldaten geldt als één van de hoogtepunten van de stad en is eigenlijk onmisbaar als je enigszins wat wilt begrijpen van het hoe en waarom van het huidige Noord-Korea. Hier wordt het verhaal van de Koreaanse Oorlog (1950-1953) vanuit Noord-Koreaans perspectief verteld. Buiten het museum staan helikopters, vliegtuigen, tanks en ander oorlogsmaterieel buitgemaakt op de vijand. In het museum zelf wordt het nog imposanter. De verschillende zalen tonen het ontstaan en de ontwikkeling van het conflict op een zeer visuele manier. Te zien zijn complete diorama’s en bezoekers kunnen zelfs door een nagebouwd bos lopen om het claustrofobische gevoel te ervaren van de Noord-Koreaanse soldaten. Het meest indrukwekkende van dit museum is wel het 360 graden ronddraaiende diorama van de slag om Taejon. De muren van dit tafereel zijn hand geschilderd en meer dan 40 mensen zijn hier een jaar mee bezig geweest. Vlakbij het museum ligt de USS Pueblo, een Amerikaans spionageschip dat buitgemaakt werd door de Noord-Koreaanse marine in 1968. Het schip kan van binnen worden bekeken en er is uitleg over het hoe en waarom van deze verovering. We lunchen vandaag in het Ansan Guesthouse, een zeer goed restaurant dat beroemd is om zijn soep, maar ook andere lekkere gerechten op de kaart heeft.

War Victory MonumentNa de lunch gaan we eerst naar de Foreign Languages Bookshop. Hier zijn de werken van Kim Il-sung en Kim Jong-il in het Engels en andere talen verkrijgbaar en ook is dit een van de weinige plekken in Pyongyang waar souvenirs en prachtige handgeschilderde posters verkocht worden. Vanuit hier wandelen we door het hart van de stad en bekijken het Kim Il -sung Square dat in 1954 werd geopend. Dit grootste plein van de stad en een van de grootste publieke pleinen in de wereld is omgeven door neoklassieke gebouwen en vormt het indrukwekkende decor voor de militaire parades en de ‘Mass Dances’ . We bekijken hier ook het Grand People’s Study House . Deze enorme en in traditioneel Koreaanse stijl gebouwde bibliotheek en plaats om te studeren bevat meer dan 3 miljoen boeken en heeft over alle verdiepingen verdeeld een vloeroppervlakte van meer dan 100.000 vierkante meter. Het werd in 1982 geopend ter ere van de zeventigste verjaardag van Kim Il-sung als ‘heilige plek ter lering van alle mensen’. We zullen een tour krijgen over verschillende verdiepingen van dit enorme gebouw, waar we onder meer het grote centrale atrium en de vele studeerzalen met zijn unieke architectonische kenmerken te zien krijgen.

20150418_190805We besluiten deze stadstour met een bezoek aan Mangyongdae. Dit ligt enkele kilometers uit het centrum van Pyongyang en hier bezoeken we het geboortehuis van Kim Il-sung. Hij werd hier geboren op 15 april 1912, Juche jaar 1. Het huis bestaat eigenlijk uit een aantal eenvoudige hutten, waar de Eeuwige President tot zijn 13de woonde met zijn familie. Na al deze cultuur en educatie gaan we naar de Taedonggang No. 3 bar voor een pre-dinner drankje. We hebben er de mogelijkheid om verschillende soorten bier van de tap te bestellen en ook de cocktails zijn beroemd. Voor het diner gaan we naar het Okryu restaurant, het beroemdste restaurant van Noord-Korea. Het wordt wel ‘een levend museum van culinaire kunst’ genoemd. Het gebouw dateert uit de jaren 60 en is opgetrokken in traditioneel Koreaanse stijl. De keuken is van hoog niveau en vermaard om zijn Raengmyon, een soort koude noodles in Pyongyang stijl. Na het diner is er nog de mogelijkheid tot een bezoek aan de Kaeson Funfair. Pyongyang heeft een aantal van deze pretparken en het is een mooie manier om met de lokale inwoners in contact te komen. Deze funfair is in 2010 geheel gerenoveerd en heeft attracties uit Italië. Het heeft een redelijk moderne uitstraling en zelfs een hamburgerrestaurant!

Overnachting: Koryo Hotel, Pyongyang

2015-04-11 12.22.15Dag 4: Hoechang, net geopend gebied

Vandaag brengen we een bezoek aan de Hoechang provincie, een gedeelte van Noord-Korea dat op het moment van schrijven pas geopend is voor toeristen. We rijden na het ontbijt het binnenland in over kronkelende wegen en langs afgelegen dorpen en ontmoeten mensen die nog nooit bezoekers uit het buitenland gezien of gesproken hebben. Op de weg naar Hoechang stad hebben we een prachtig uitzicht over het uitgestrekte platteland en zijn natuurschoon. We maken eerst een stop bij een Chestnut Factory. Hier worden bijvoorbeeld olie en andere voedingsmiddelen geproduceerd en we kunnen deze ter plekke ook zelf proeven. We bezoeken vervolgens een warmwaterbron die bezocht werd door president Kim Il-sung. Daarom is er een monument te zien en we kunnen zelf ook het water uitproberen. Hierna vervolgen we onze weg naar Hoechang stad. Het is een tamelijk rustig en plezierig ogende stad die erg schoon is, ondanks een grote zinkmijn net buiten het centrum. Natuurlijk hebben we ook de mogelijkheid om hier een kijkje te nemen. Na deze eerste ochtend in dit nog onbekende gedeelte van het land zullen we lunchen in Hoechang stad zelf.

Hoechang (3)Na de lunch bezoeken we eerst de Cemetery of the Martyrs’ of the Chinese People’s Volunteer Army. Deze begraafplaats heeft veel aanzien in Noord-Korea en er zijn meer dan 130 graven te zien van prominente Chinese strijders die stierven tijdens de Koreaanse oorlog. Aan het hoofd van de graven is het graf en standbeeld te zien van Mao Anying, de oudste zoon van China’s voormalige leider Mao. Hij sneuvelde tijdens de strijd in 1951 en is begraven in Noord-Korea en zo een symbool geworden van de vriendschap tussen de twee landen. Een korte rit brengt ons bij het Wartime Headquarters of the Chinese Army, het hoofdkwartier van het Chinese leger tijdens de Koreaanse oorlog. De soldaten verbleven hier van 1951 tot 1958, dus 5 jaar na het eindigen van die oorlog. Het verblijf bestaat uit een systeem van tunnels en barakken waar we rond mogen kijken en de nodige uitleg krijgen. Het zijn vooral Chinese oorlogsveteranen die dit complex bezoeken, maar wij krijgen nu dus ook de mogelijkheid om het te zien. We ronden de dag af met een bezoek aan een prachtige plek bij de rivier om de indrukken te verwerken van al deze ervaringen, voordat we inchecken bij een klein guesthouse voor de overnachting. Hier zullen we ook dineren.

Overnachting: Guesthouse, Hoechang Stad

Hoechang (2)Dag 5: Pyongyang, ongeziene plekken

De morgen zullen we gebruiken voor de rit terug naar Pyongyang en er zullen de nodige stops worden gemaakt bij interessante plekken. Zo ook bij een brug waar een Chinese soldaat de heldenstatus ontving voor het redden van enkele Koreaanse kinderen die door het ijs dreigden te zakken. Dit is een beroemd verhaal in zowel China als Noord-Korea. We zijn op tijd voor de lunch in Pyongyang en deze zal plaatsvinden in het Ragwon restaurant aan het einde van Chollima straat. Hier staat traditioneel Koreaans eten op het programma en de Noord-Koreaanse serveersters zullen dat op geheel eigen wijze serveren en presenteren met de nodige zang en dans. Na de lunch zullen we weer enkele plekken zien in Pyongyang die nog maar zeer zelden bezocht zijn door andere toeristen. We beginnen de middag onder de grond in de Metro van Pyongyang, wat het diepste metrosysteem ter wereld is. Vrijwel alle reisorganisaties maken een rit langs zes stations, maar dankzij onze goede contacten kunnen wij bijna alle stations van de twee lijnen aandoen en dus ongeveer de gehele metro bekijken. We zullen dus als een van de eerste bezoekers stations zien waar nog praktisch geen toeristen voor ons zijn geweest Een groot aantal metrostations zijn gedecoreerd als ware paleizen onder de grond en vooral de beelden, kroonluchters en mozaïeken zijn indrukwekkend. De metro biedt tevens de gelegenheid om je te mengen tussen de lokale bevolking, iets wat verre van vanzelfsprekend is in Noord-Korea.

20150415_172601Daarna bezoeken we de Pyeongwha Motors Dealership, de enige autodealer in Pyongyang. We bekijken de beschikbare modellen en hun prijzen. Ook zullen we te weten komen wat er nodig is om een van deze in Noord-Korea geproduceerde auto’s te verkrijgen. Vervolgens gaan we naar de Kwangbok Supermarket. Dit is een supermarkt met meerdere verdiepingen waar vooral de lokale bevolking zijn inkopen doet. Er kan ook niet met euro’s, dollars of ander buitenlands geld worden betaald, maar alleen met de Noord-Koreaanse Won. Deze kan gewisseld worden bij een wisselkantoortje in de supermarkt tegen een gunstige koers. Hierna kan het winkelen beginnen en kunnen we zelf ook de nodige lokale producten inslaan. De Kwangbok Supermarket was de laatste openbare plek die Kim Jong-il bezocht voor zijn dood. We vervolgen de dag met een rit naar het geheel gerenoveerde 1 Mei Stadion, genoemd naar de Socialistische Dag van de arbeid en met een capaciteit van 150.000 mensen het grootste stadion van de wereld. Bovendien kunnen er in het middenstuk nog gemakkelijk 100.000 mensen bij. Het gebouw werd opgeleverd in 1989 en heeft 16 gebogen glazen daken, waardoor het doet denken aan een bloeiende bloem of een parachute die net geland is.

Juche TowerHet wereldberoemde Circus van Pyongyang staat ook op het programma. Het is gehuisvest in een postmodernistisch gebouw uit 1989. Het Pyongyang Circus behoort tot de allerbeste in de wereld en is meerdere malen onderscheiden met de gouden clown, de Oscar van de circuswereld. Dit circus heeft ook opgetreden tijdens het Wereldkerstcircus in Carré en daar de nog nooit vertoonde vijfvoudige salto laten zien. We checken in en dineren bij het Potonggang hotel, het meest exclusieve en bijzondere hotel van Pyongyang. Het is prachtig gelegen aan de Potong rivier en er verblijven maar zelden bezoekers uit ‘het westen’. De kamers zijn recentelijk geheel gerenoveerd en van de hoogste standaard verkrijgbaar in Noord-Korea. Het restaurant is pas sinds enkele maanden open voor toeristen en het is ook het enige hotel in het land waar CNN te zien is. Een verblijf in dit zeer uitzonderlijke hotel zal dan ook niet licht vergeten worden.

Overnachting: Potonggang Hotel, Pyongyang

Circus performance (20)Dag 6: Kaesong en de Gedemilitariseerde Zone

Na het ontbijt rijden we over de twaalfbaans Reunification Highway in zo’n 2,5 uur naar Kaesong. Bij het uitrijden van Pyongyang zien we direct de Arch of Reunification. Deze triomfboog werd in 2001 gebouwd om Kim Il-sungs voorstel voor een herenigd Korea te gedenken en bestaat uit twee vrouwen gekleed in traditionele kledij die de kaart van dat verenigd Korea omhoog houden. De triomfboog staat dus aan het begin van de Reunification Highway die ongeveer 170 kilometer lang is. De weg is bovendien zeer breed , maar ook bijna geheel zonder verkeer! Kaesong is de oude hoofdstad van de Koryo Dynastie die tussen de 10de en 14e eeuw over het Koreaanse schiereiland heerste. Het is een prachtige stad waar nog veel traditionele bouwwerken uit die tijd te vinden zijn. Vanuit Kaesong is het ongeveer 20 minuten rijden naar de DMZ, de 4 kilometer brede Gedemilitariseerde Zone die Noord- en Zuid-Korea van elkaar scheid. Het is een soort ‘ijzeren gordijn’ zoals wij dit nog uit de koude oorlog kennen. Een bezoek aan deze grens is één van de hoogtepunten van iedere reis naar Noord-Korea. De scheidslijn loopt in het midden van een aantal barakken, waarvan er 1 toegankelijk is voor de bezoekers. Het is de enige plek op aarde waar je van Noord- naar Zuid-Korea kunt lopen door naar de andere kant van de barak te gaan. De deur aan Zuid-Koreaanse kant blijft natuurlijk wel gesloten!

DMZ PanmunjomVervolgens gaan we terug naar Kaesong voor een bezoek aan het Koryo museum dat gehuisvest is in een prachtig oud Confuciaans universiteitsgebouw. We zullen hier uitleg krijgen over de geschiedenis en rijke historie van het gebouw en zijn omgeving. Ook bezoeken we de postzegelwinkel op het complex, waar de nodige souvenirs en Ginseng kunnen worden gekocht. Kaesong is bekend om deze wortel die al meer dan duizenden jaren in de geneeskunde wordt gebruikt. Voor de lunch gaan we het mooie en oude centrum van Kaesong weer in. Op het menu staat ‘Pansanggi’, een traditioneel Koreaanse maaltijd die geserveerd wordt in een groot aantal kommetjes die elk gevuld zijn met verschillende gerechten, zoals Kimchi, vis, rijst en groenten. Het was vroeger alleen voorbehouden aan Koreaanse vorsten, maar wij krijgen nu dus de gelegenheid om dit ook te proberen. Na de lunch bezoeken we de 14de-eeuwse tombe van Koning Kongmin, de 31ste koning van de Koryo Dynastie en zijn echtgenote. Deze uit twee koepels bestaande laatste rustplaats is misschien wel de best bewaard gebleven koninklijke graftombe in Noord-Korea en prachtig gelegen in een pittoreske vallei. De tombe is recent benoemd tot ‘World Heritage Site’ door UNESCO.

Tomb of King KongminHierna gaan we diep de DMZ in om de Concrete Wall te kunnen bekijken. Dit is een tussen 1976 en 1979 gebouwde muur, vergelijkbaar met de voormalige Berlijnse muur, die over een afstand van 248 kilometer langs de gehele grens loopt. We zullen deze muur met verrekijkers kunnen zien en het bijzondere is wel dat het bestaan ervan door veel landen wordt ontkend. We rijden vervolgens weer terug naar Pyongyang over de andere helft van de vrijwel lege twaalf banen van de Reunification Highway. Dit is bizar als je de overvolle snelwegen van Nederland gewend bent. Daar aangekomen gaan we voor de nodige ontspanning naar de Paradise Bar & Microbrewery. Deze micro-brouwerij is gelegen boven een warenhuis en we kunnen er verschillende bieren bestellen die ter plekke gebrouwen zijn. Het afscheidsdiner zal plaatsvinden in het Pyongyang No. 1 Duck Barbeque Restaurant. De atmosfeer in dit restaurant is zeer plezierig en informeel en het eten fantastisch! Ook voor de mensen die niet van eend houden zijn er hier talloze andere mogelijkheden en dus is dit restaurant zeer geschikt als afsluiting van een enerverende reis.

Overnachting: Potonggang Hotel, Pyongyang

DMZ panmunjomDag 7: Vertrek

Diegenen die met het vliegtuig vertrekken naar Beijing worden naar het vliegveld gebracht voor hun vlucht. Bij deze reis kan er ook gekozen worden voor de terugreis per trein. Deze zal om 10.10 uur vertrekken van het centrale station van Pyongyang en de tocht naar Sinuiju, de grensplaats met China, zal ongeveer 5 uur in beslag nemen. Lunch kan verkregen worden in de restauratiewagon van de trein en zal ongeveer 5€ kosten. Diegenen die kiezen voor de Siniju verlengingsmogelijkheid verlaten hier de trein. Voor de anderen zullen de procedures bij de douane aan de Noord-Koreaanse kant ongeveer 1,5 tot 2,5 uur in beslag nemen, maar hiervoor hoeft de trein niet verlaten te worden. De internationale wagons zullen dan via de vriendschapsbrug, die over de Yalu rivier ligt, het land verlaten. Aan de overkant van de rivier komen we aan in Dandong, waar de Chinese douaneformaliteiten ongeveer 30 minuten in beslag nemen. De wagons zullen gekoppeld worden aan een binnenlandse Chinese trein en deze zal om 18.30 uur richting Beijing vertrekken. We zullen dan de volgende ochtend rond 08.30 uur in de hoofdstad van China aankomen. Het diner zal plaatsvinden in de restauratiewagon en voor ongeveer 60 Rmb kan hier genoten worden van de Chinese keuken. De trein beschikt verder over comfortabele ‘soft sleeper’ wagons, zodat we uitgerust zullen arriveren in Beijing.

Vertrekdata & prijzen

Van Tot en met Verblijf Prijs per persoon
Data op aanvraag Data op aanvraag Op basis van 2-persoonskamer € 2320,-

Inbegrepen

 • Transfer vanaf vliegveld Beijing naar het hotel
 • Overnachting met ontbijt in comfortabel 4 sterren hotel in Beijing na aankomst
 • Traditioneel Chinees diner tijdens de eerste avond in Beijing en pre-tour briefing
 • Transfer van hotel in Beijing naar het vliegveld voor de vlucht naar Pyongyang
 • Retourvlucht Beijing-Pyongyang
 • Professionele en deskundige Nederlandstalige reisbegeleiding tijdens de hele reis
 • Twee lokale Engelstalige gidsen en een chauffeur tijdens de hele reis in Noord-Korea
 • Alle overnachtingen met ontbijt zoals omschreven in de beste hotels van Noord Korea
 • Alle lunches en diners zoals omschreven in de beste restaurants van Noord Korea
 • Alle excursies en transfers in Noord-Korea zoals omschreven, inclusief alle entreegelden

Verlengingsmogelijkheden

Het is mogelijk om deze reis te verlengen. De verschillende opties daarvoor kunnen bekeken worden bij de genoemde verlengingsmogelijkheden onder het kopje ‘onze reizen’ op de homepage.

Minimum aantal deelnemers

De reis zal doorgang vinden met een minimum aantal van 6 deelnemers. Groepen zullen niet groter zij dan maximaal 12 personen. Als er 30 dagen voor vertrek te weinig deelnemers zijn kan de reis worden geannuleerd. Roth Spark Travel zal dan eerst met de deelnemers overleggen of en hoe de reis, eventueel met aanpassingen, toch doorgang kan vinden. Als de oplossing dan niet voldoet, of er geen behoefte aan de veranderingen bestaat, zal Roth Spark Travel de reeds betaalde reisgelden per ommegaande op de rekening van de klant terugstorten.

Vragen en/of opmerkingen

Mochten er toch nog vragen en/of opmerkingen zijn, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen je met plezier verder.

Niet inbegrepen

 • Visumkosten van € 65,- per persoon voor Noord-Korea. Door de moeilijke aanvraagprocedures regelt Roth Spark Travel dit visum
 • Visumkosten van € 156,50,- per persoon voor een double-entry visum voor China. Dit kan geregeld worden door Roth Spark Travel, maar kan ook via onze partner Visumcentrale (onder de Visa pagina op de site). Ook is het mogelijk om de aanvraag helemaal zelf te doen
 • Reis en/of annuleringsverzekeringen. Deze kunnen via de site van Roth Spark Travel worden afgesloten
 • Retourvlucht naar Beijing. Roth Spark Travel helpt graag met het selecteren van de meest geschikte en voordelige optie
 • Extra drankjes en persoonlijke uitgaven (bijvoorbeeld voor souvenirs)
 • Boekingskosten van € 20,-  per boeking
 • Fooien ter plaatse
 • Eventuele verlengingen of aanpassingen aan de groepsreis

Belangrijke informatie voor je reis naar Noord-Korea

Fotograferen

Je hebt de mogelijkheid om foto’s te maken, maar het is wel belangrijk om eerst aan je gidsen om toestemming te vragen. Er wordt aangeraden een grote geheugenkaart mee te nemen, aangezien deze niet in Noord-Korea te verkrijgen zijn. Videocamera’s zijn ook toegestaan, maar de lokale bevolking kan hier enigszins nerveus van worden en daarom wordt aangeraden hier voorzichtig mee te zijn. Camera’s met GPS zijn niet toegestaan.

Vrije tijd

Je mag binnen het terrein van je hotel vrij rondlopen, maar als je de stad in wil gaan moeten je gidsen met je mee. Als je zelfstandig reist kun je hen verzoeken om langzamer te lopen of speciale plekken te bezoeken. Het kan echt de moeite waard zijn om de gidsen bijvoorbeeld te vragen om een wandeling langs de rivier, omdat het merendeel van de reizen tussen bezienswaardigheden zal plaatsvinden met de auto of bus. Ze zullen je weliswaar vergezellen tijdens zo’n wandeling, maar het is een mooie manier om het ‘normale’ leven van dichtbij te kunnen aanschouwen. Als je je camera in de auto of bus laat zul je merken dat de gidsen zich prettiger voelen en je meer ‘bewegingsruimte’ zullen geven

Reglementen

In Noord-Korea zijn wapens, drugs en pornografie zoals gebruikelijk verboden. Immigratie officieren zullen je tas doorzoeken en je word verzocht geen boeken of artikelen over Noord- en Zuid-Korea mee te nemen. Als je een Bijbel of ander religieus materiaal mee wilt nemen wordt je dringend verzocht om eerst contact op te nemen met Roth Spark Travel voor advies.

Mobiele telefoon/ computer

Mobiele telefoons mogen vanaf januari 2013 worden meegenomen. Er zijn zelfs lokale simkaarten beschikbaar voor internationale gesprekken (geen sms), maar deze zijn wel erg duur.

Cadeaus

Tijdens je verblijf in Noord-Korea krijg je, naast de Nederlandstalige gids van Roth Spark Travel, ook twee Noord-Koreaanse gidsen en een chauffeur toegewezen die goed Engels spreken. Het wordt aangeraden om deze mensen iets te geven op de eerste dagen van je verblijf, als teken van dank voor hun begeleiding. Ze zijn doorgaans zeer vriendelijk en zullen er werkelijk alles aan doen om je reis zo plezierig mogelijk te laten verlopen. Ook is het aanbevolen om aan het einde van je reis de gidsen en chauffeur een fooi te geven als je de reis hebt gewaardeerd. Wij raden je aan om 30-40 euro te geven bij een reis van 3 tot 5 nachten en 50 euro of meer voor een langer verblijf (te verdelen tussen de gidsen en de chauffeur).

Breng iets van ‘thuis’ mee

Het wordt vaak zeer op prijs gesteld om foto’s van thuis mee te nemen. Zo geef je de gidsen en chauffeur een klein inkijkje in de manier waarop wij leven, want daar zijn de Noord-Koreanen ook nieuwsgierig naar.

Klimaat

Het klimaat in Noord-Korea kan tijdens seizoenswisselingen sterk veranderen en het wordt aanbevolen om hier rekening mee te houden. In het begin van de lente (april) is het weer zonnig maar fris, maar later in de lente wordt het warmer. In de zomer (juni tot augustus/september) is het erg warm en tevens het regenseizoen, dus het is verstandig om rond deze tijd een paraplu mee te nemen. De herfst (oktober tot november/december) bestaat uit wisselvallig weer, maar zelden regen. In de winterperiode (december tot februari/maart) is het erg koud, maar vaak met een heldere lucht en maar weinig sneeuw.

Medisch

Een goede reis- en annuleringsverzekering wordt sterk aangeraden. Een goede reisverzekering wordt zelfs verplicht gesteld, zodat er in geval van nood de juiste hulp en assistentie kan worden verleend. Wij raden aan om de dekking altijd goed te controleren bij een reisverzekering. Spoed repatriëring naar Nederland kan bijvoorbeeld enorme kosten met zich meebrengen en dus is het belangrijk om te controleren of dit binnen de dekking van je verzekering(en) valt. Ook een annuleringsverzekering wordt sterk aangeraden, want er is altijd een mogelijkheid dat de reis niet kan doorgaan voor je, of dat je de reis onverhoopt moet afbreken. Conform onze reisvoorwaarden kunnen wij geen verantwoordelijkheid nemen voor schade waarvoor aanspraak bestaat uit hoofde van een reis en/of annuleringsverzekering. De Noord-Koreaanse ziekenhuizen kunnen helpen bij standaard behandelingen. Voor meer serieuze gevallen is er een Verenigde Naties operatiekamer op het diplomatieke terrein. Voor ernstige gevallen moet je reisverzekering dekking geven voor repatriëring en/of een vlucht naar een internationaal ziekenhuis. Zeer goede ziekenhuizen op dit gebied bevinden zich bijvoorbeeld in Beijing en Hong Kong.

Geld

Je kunt bijna nergens met de Won betalen, wat de lokale munteenheid van Noord-Korea is. Het wordt aangeraden om Euro’s, Amerikaanse Dollars of Chinese Renminbi mee te nemen. Creditcards worden niet geaccepteerd en er zijn geen pinautomaten, dus het is noodzakelijk om voldoende geld bij je te hebben. Het wordt aanbevolen om tussen de 250 en 300 euro mee te nemen voor een trip van een week. Bij een reis naar Noord-Korea zijn vanaf Beijing bijna alle kosten, zoals vervoer, verblijf, entreegelden, gidsen en maaltijden inbegrepen, dus je hebt eigenlijk alleen maar extra geld nodig voor souvenirs en extra drankjes en mogelijk een fooi voor de gidsen en chauffeur.

Maaltijden

Alle maaltijden zijn, zoals eerder vermeld, bij de prijs inbegrepen. Lokale gerechten in Noord-Korea zijn onder andere Naemyong (koude noedels), Bulgogi (gebarbecued rundvlees) en Kimchi (bestaande uit groente met verschillende kruiden; de bekendste bestaat uit ingemaakte kool met rode peper, knoflook en gember). Qua drank zijn de Koreaanse wodka Insam-ju en het Taedonggang bier een goede keuze.  Drink geen water uit de kraan, in het hele land zijn er flessen mineraalwater te koop. Vegetarische gerechten zijn niet talrijk, maar van goede kwaliteit. Het wordt aangeraden om ons vooraf te laten weten of je prijs stelt op alleen vegetarische maaltijden.

Post en telefoon

Hoewel er in de meeste hotels fax en telefoons beschikbaar zijn, is de prijs van de gesprekken aan de hoge kant. Waar mogelijk zullen wij de telefoonnummers van de hotels voor de reis aan je doorgeven, zodat je de mogelijkheid hebt om die aan familieleden en/of vrienden te geven. Uiteindelijk is het eenvoudiger om het nummer van Roth Spark Travel door te geven aan hen, want dan kunnen wij de boodschap snel overbrengen. Post kan via de meeste hotels verzonden worden, behalve naar Zuid-Korea. In enkele hotels kunnen tegenwoordig zelfs mails verzonden worden. Je geeft de tekst door aan de desk die daarvoor verantwoordelijk is in je hotel en zij verzenden de mail via het email account van het hotel en dus niet via je eigen email account. Je kunt ook een reactie van het thuisfront krijgen en bijvoorbeeld een kamernummer bij de desk achterlaten om daarvan op de hoogte te worden gesteld. De kosten bij het verzenden van mails vanuit Noord-Korea beginnen bij ongeveer 2€ en zijn afhankelijk van de grootte van het document.

Elektriciteit

In verschillende hotels kunnen verschillende soorten stopcontacten aanwezig zijn met bijvoorbeeld twee platte pinnen of twee ronde pinnen. Het is dan ook verstandig om een adapter mee te nemen of zelfs een extra stekkerdoos, aangezien het aantal stopcontacten per hotel beperkt kan zijn. Indien je deze vergeten bent heeft het hotel er vaak wel een paar op voorraad.

Voor je op reis gaat

Lees alsjeblieft de volgende punten aandachtig door en laat het graag zo spoedig mogelijk aan ons weten als er iets op je van toepassing is:

 1. Heb je een medische aandoening die je reis naar Noord-Korea kan bemoeilijken?
 2. Heb je een allergie of neem je medicatie waarvan wij op de hoogte moeten zijn?
 3. Heb je een reisverzekering die de kosten dekt voor medische zorg en hulp, mocht er zich iets voordoen in Noord-Korea? En wordt een eventuele repatriëring ook gedekt door deze reisverzekering? We kunnen je niet naar Noord-Korea brengen zonder een dergelijke verzekering, dus daarom is het noodzakelijk dat je deze hebt. Mocht je deze niet hebben, neemt dan contact met ons op, want wij kunnen een dergelijke verzekering voor je regelen.
 4. Een double of multiple entry visum voor China is vereist, omdat je vanuit dit land vertrekt naar Noord-Korea en er ook weer terugkomt. Roth Spark Travel kan dit visum voor je regelen. Er is een uitzondering op deze regel: je kunt 72 uur visum vrij in Beijing verblijven, mits er bij aankomst in Beijing een ticket overlegd word waaruit blijkt dat je binnen 72 uur doorvliegt vanaf de luchthaven van aankomst naar een internationale bestemming.
 5. Mocht je werken als professioneel journalist of fotograaf, of heb je de bedoeling om foto’s van de reis professioneel te publiceren, dan mogen wij je helaas niet meenemen op een toeristenvisum. Mocht dit op je van toepassing zijn, neem dan eerst contact met ons op zodat wij je verder kunnen adviseren.
 6. Voor je reis zullen we een briefing verzorgen waarin we voorlichting geven over het programma en hoe je je het best kunt gedragen in Noord- Korea.
 • Verschillende stadstours door Pyongyang en de hoogtepunten van de stad
 • Victorious Fatherland Liberation War Museum met zijn indrukwekkende diorama
 • Wandeling door het hart van Pyongyang en over Kim Il-sung Square met zijn neoklassieke gebouwen
 • Uitgebreide tour door het Grand People’s Study House, de ‘heilige plek ter lering van alle mensen’
 • Mangyongdae, de geboorteplaats van de Eeuwige President Kim Il-sung
 • Hoechang Provincie, een gedeelte van Noord-Korea dat net geopend is voor toeristen
 • Unieke stadstour door Hoechang Stad
 • Cemetery of the Martyrs’of the Chinese People’s Army, waar prominente Chinese strijders begraven liggen
 • Wartime Headquarters of the Chinese Army, hoofdkwartier van het Chinese leger tijdens de Korea oorlog
 • Bezichtigen van de gehele metro van Pyongyang, dus meer dan de gebruikelijke 6 stations
 • Pyeongwha Motors Dealership, de enige autodealer van Pyongyang
 • Kwangbok Supermarket, winkelen tussen de lokale bevolking met de Noord-Koreaanse Won
 • 1 Mei stadion, met afstand het grootste stadion van de wereld
 • Pyongyang Circus, meerdere malen onderscheiden met de Oscar van de circuswereld
 • Overnachting en diner in het befaamde Potonggang Hotel, waar nog maar zeer weinig toeristen verbleven
 • Kaesong, de oude hoofdstad van de Koryo Dynastie
 • Gedemilitariseerde Zone, waar Noord- en Zuid-Korea tegenover elkaar staan
 • 14de Eeuwse tombe van King Kongmin, de best bewaarde Koninklijke tombe van Noord-Korea
 • Raadselachtige Concrete Wall tussen Noord- en Zuid-Korea