Individuele reizen

Individuele reizen op maat:

Een individuele reis op maat geeft meer flexibiliteit dan een groepsreis. Door de intensieve samenwerking van Roth Spark Travel met de specialisten van de Koryo Group kunnen er unieke reizen op maat worden samengesteld die een inkijk geven in een mysterieus land dat nog grotendeels onbekend is. Onze individuele reizen zijn van dezelfde hoge kwaliteit als onze groepsreizen, maar geven tevens de mogelijkheid tot:

 • het kiezen van de gewenste data van reizen
 • het kiezen van de gewenste lengte van de reis
 • het kiezen van de manier om Noord-Korea binnen te komen en te verlaten, dus met de trein en/of het  vliegtuig
 • het op maat laten maken van het reisschema of gebruik maken van een vaststaand schema dat te vinden is op onze website
 • het kiezen van de hotel accommodatie
 • het kiezen van de luchtvaartmaatschappij, dus Air Koryo of Air China
 • het kiezen van Economy Class of Business Class tickets

Geheel onafhankelijk reizen is niet mogelijk in Noord-Korea, want je zult de hele reis begeleid worden door twee Engelstalige Noord-Koreaanse gidsen en een chauffeur. Deze zijn doorgaans zeer vriendelijk en doen echt hun best om de reis zo prettig mogelijk te laten verlopen. Daarnaast heb je bij Roth Spark Travel zelfs de mogelijkheid om een professionele Nederlandstalige gids mee te laten reizen. Mocht je met meer dan zes mensen samen reizen, dan kan een onafhankelijke/individuele tour zelfs goedkoper zijn dan een groepsreis. Door de samenwerking met de Koryo Group heeft Roth Spark Travel toegangsmogelijkheden tot Noord-Korea die bijna geen andere organisatie in de wereld heeft en dit zorgt ervoor dat je echt het maximale uit een reis kunt halen. Omdat reizen in Noord-Korea intensief is leggen we de nadruk op kwaliteit. Met intensief doelen we dan niet op het reistempo, maar meer op de constante stroom van indrukken die we opdoen in ’s werelds meest gesloten land. De hotels en restaurants in onze programma’s behoren tot de beste die er in het land te vinden zijn, omdat de praktijk heeft uitgewezen dat deze ‘rustpunten’ als zeer prettig worden ervaren. De reizen naar Noord-Korea zijn dan ook niet goedkoop, maar vanaf het vertrek in Beijing zijn de prijzen wel altijd inclusief accommodatie, maaltijden, transport, begeleiding en de service die we krijgen van de Noord-Koreanen. Je hebt eigenlijk alleen maar geld nodig voor souvenirs en extra drankjes. Wij zorgen voor de beste gidsen en een programma dat vol zit met plaatsen die nog maar weinig door toeristen voor je bekeken zijn en garanderen je zo een unieke reis.

KUMSUSAN MEMORIAL PALACE sculpture - 3Hieronder vind je de plaatsen in Noord-Korea die bezocht kunnen worden en je kunt er tevens informatie vinden over de bezienswaardigheden in die genoemde steden. De mogelijkheden variëren van een weekendje Pyongyang tot een reis door het hele land. In het contactformulier kun je een vrijblijvende offerte aanvragen en dan zullen de specialisten van Roth Spark Travel binnen 5 werkdagen contact met je opnemen. Speciale wensen horen we natuurlijk altijd graag en het is ook voor ons een uitdaging om deze verzoeken tot stand te kunnen brengen.

winter15

PYONGYANG:

De hoofdstad en het centrum van de politieke macht en een stad die geen enkele gelijkenis vertoond met andere steden in de wereld. Het is met meer dan 3 miljoen inwoners ook de grootste stad van het land. Pyongyang is moeilijk te doorgronden. Het is een ultiem ideologisch uithangbord van het meest gesloten land ter wereld met zijn brede boulevards en talloze imposante socialistische monumenten. Tegelijkertijd is het ook fascinerend om te zien hoe de bewoners hun alledaagse leven leiden in deze omgeving. Het werd tijdens de Koreaanse oorlog vrijwel geheel vernietigd en vanaf de grond opnieuw opgebouwd en dus zijn er bijna geen historische gebouwen meer te vinden. Pyongyang is een stad van tegenstellingen die meteen in het oog springen en nog eens benadrukt worden door de uitleg die erbij gegeven word. Een stad ook in dienst van de Juche ideologie, de staatsideologie van Noord-Korea en opgesteld door de eeuwige President Kim Il-sung. Een indrukwekkende stad ook die na een bezoek nooit meer uit het geheugen zal verdwijnen.

Mansudae Grand Monument

Dit monument bestaat uit de 20 (!) meter hoge bronzen beelden van de Noord-Koreaanse leiders Kim II-sung en Kim Jong-il. Het beeld van de eeuwige President Kim Il-sung werd in 1972 opgericht ter ere van zijn 60ste verjaardag. Dat van zijn zoon, Generaal Kim Jong-il, werd er in 2012 naast gezet, een jaar na zijn dood. Het Mansudae Grand Monument is zeer belangrijk voor de Noord-Koreanen en er dienen bloemen te worden gelegd bij de beelden.

Schoolchildren’s Palace Tour & Performance

Er zijn twee scholen met activiteiten voor getalenteerde kinderen als aanvulling op het basisonderwijs in Pyongyang, namelijk het Pyongyang Schoolchildren’s Palace en het Mangyongdae Schoolchildren’s Palace. De kinderen krijgen hier extra scholing op het gebied van muziek, buitenlandse talen of sport. Een bezoek aan deze scholen wordt vaak afgesloten met een indrukwekkende voorstelling.

Pyongyang Flower festival Kimjongilia Kimilsungia ManyongdaeKimilsungia & Kimjongilia Flower Exhibition

De tentoonstellingen staan in teken van de twee bloemen die zijn vernoemd naar de Noord-Koreaanse leiders Kim Il-sung en Kim Jong-il. Deze worden gehouden op 16 februari, de geboortedag van Kim Jong-il en 15 april, de geboortedag van Kim Il-sung. Groepen en bedrijven concurreren met elkaar om de beste en mooiste expositie van deze bloemen te laten zien.

Mansudae Art Studio

Deze kunststudio in Pyongyang is de grootste ter wereld met ruim vierduizend werknemers, waaronder duizend kunstenaars. Deze kunstenaars hebben de meerderheid van de sculpturen, schilderijen en mozaïeken in Pyongyang op hun naam staan. Alleen de kunstenaars van de Mansudae studio zijn bevoegd om de leden van de Kim-dynastie te portretteren en hun belangrijkste taak is het om Noord-Korea en zijn grote leiders zo positief mogelijk weer te geven.

Arch of Triumph

Deze triomfboog in Pyongyang werd in 1982 gebouwd ter ere van de 70ste verjaardag van Kim Il-sung en zijn strijd voor de Koreaanse onafhankelijkheid. Ieder wit granieten blok van het monument staat voor één dag uit het leven van de eeuwige President tot dat moment. De triomfboog werd gemodelleerd naar zijn letterlijk ‘kleine broertje’ in Parijs, want hij is ook nog eens 10 meter hoger.

War MuseumVictorious Fatherland Liberation War Museum

Enorm museum met standbeelden, artefacten, muurschilderingen en oorlogsmaterieel die de gebeurtenissen van de Koreaanse oorlog op een zeer indringende manier overbrengen aan de bezoekers. Een van de hoogtepunten in de stad en eigenlijk onmisbaar als je wat wilt begrijpen van het hoe en waarom van het huidige Noord-Korea.

USS Pueblo

Vlakbij het Victorious Fatherland Liberation War Museum museum ligt de USS Pueblo, een Amerikaans spionageschip dat buitgemaakt werd door de Noord-Koreaanse marine in 1968 en als een trofee tentoongesteld word.

Mangyongdae Native House

Het huis waar de eeuwige President Kim Il-sung werd geboren en opgroeide. Het is gebouwd in traditionele stijl en omringd door prachtige natuur.

mozaic Kim il Sung ManyongdaeMoranbong Park

Dit park, gelegen op een heuvel in centraal Pyongyang, is een erg populaire en leuke plek om te picknicken met bovendien een grote politieke betekenis. Kim Il-sung heeft hier namelijk na zijn ballingschap een belangrijke toespraak gehouden. Binnen het park zijn veel historische monumenten te vinden, zoals de Triomfboog en de DPRK-USSR Friendship Tower. We raden aan om het park op zondagen of Nationale Feestdagen te bezoeken, want dan kun je je tussen de lokale inwoners bewegen en is er zelfs een gesprek mogelijk.

Kumsusan Memorial Palace of the Sun

Vanuit dit paleis regeerde Kim Il-sung Noord-Korea en zijn gebalsemde lichaam ligt er nu opgebaard, evenals het lichaam van zijn zoon, Generaal Kim Jong-il. Het is één van de grootste gebouwen van Pyongyang en een zeer belangrijke plaats voor de Noord-Koreanen. Toeristen dienen zich dan ook waardig te gedragen en netjes te kleden. Voor de mannen betekent dit een overhemd met stropdas en de vrouwen dienen te kiezen voor een ingetogen benadering.

Revolutionary martyrs Cemetry 1

Revolutionary Martyrs’ Cemetery

Deze begraafplaats is gewijd aan de Noord-Koreaanse soldaten die vielen in de strijd tegen de Japanners. Te zien zijn talloze prachtige bronzen bustes, waaronder een van Kim Jong-suk, de vrouw van Kim Il-sung en moeder van Kim Jong-il. Het is meer dan 500 treden naar de top, maar daar heb je een geweldig overzicht over de stad. Het idee achter deze begraafplaats is dat de gevallen helden zo goed konden zien hoe hun land werd herbouwd na de strijd tegen de Japanse overheersers.

Kim Il-sung Square

Dit grootste plein van de stad, dat in 1954 werd geopend, is bovendien een van de grootste publieke pleinen ter wereld. Het is omgeven door neo-klassieke gebouwen en vormt het indrukwekkende decor voor de militaire parades en de ‘mass dances’ , de grootse publieke dansen van studenten van de verschillende Universiteiten.

Juche Tower

De Juche Toren is een 150 meter hoge toren gemaakt van steen en daarmee het hoogste stenen monument ter wereld. Deze werd gebouwd in 1982 ter ere van de 70ste verjaardag van Kim Il-sung. Hij bestaat uit 25.500 granieten blokken, die voor elke dag staan uit het leven van de eeuwige President tot dan toe. Zijn naam heeft de toren te danken aan de Juche ideologie, wat de staatsideologie van Noord-Korea is.

Juche towerForeign Languages Bookshop

Hier kunnen de werken van Kim Il-sung en Kim Jong-il in het Engels en andere talen gekocht worden en ook is dit een van de weinige plaatsen in Pyongyang waar je souvenirs en prachtige handgeschilderde posters kunt kopen.

War Victory Monument Park

Centraal in dit park staat een standbeeld van een triomfantelijke soldaat. Het wordt omgeven door kleinere beelden die belangrijke gevechten en gebeurtenissen uit de Korea oorlog laten zien.

Pyongyang Metro

De metro van Pyongyang is het diepste metrosysteem ter wereld. Een groot aantal metrostations zijn gedecoreerd als ware paleizen onder de grond en vooral de beelden, kroonluchters en mozaïeken zijn indrukwekkend. De metro biedt tevens de gelegenheid om je te mengen tussen de lokale bevolking, iets wat verre van vanzelfsprekend is in Noord-Korea. Via Roth Spark Travel heb je de mogelijkheid om bijna alle stations van de twee lijnen te kunnen zien, in plaats van de gebruikelijke zes stations die in de meeste reisprogramma’s voorkomen.

Monument to the Party Foundation

Een 50 meter hoog monument ter ere van de stichting van de Workers’ Party of Korea, de regerende partij van Noord-Korea. Het embleem van de partij bestaat uit de hamer, sikkel en schrijvers penseel die vastgehouden worden door de handen van de arbeider, boer en intellectueel.

Party Foundation MonumentMansudae Fountain Park

Een park met verscheidene sculpturen en fonteinen gewijd aan Kim Il-sung. Bij bruiloften worden hier vaak foto’s gemaakt.

Pyongyang Circus

In Pyongyang zijn er twee beroemde circussen te vinden: het Military Circus en het Pyongyang Circus. Het eerste circus heeft geen dieren in zijn voorstellingen en het Pyongyang circus is meerdere malen onderscheiden met de gouden clown, de Oscar van de circuswereld. Het wordt dan ook vaak gezien als het beste circus ter wereld en heeft tijdens het Wereldkerstcircus in Carré de nog nooit vertoonde vijfvoudige salto aan de vliegende trapeze getoond.

Mangyongdae/ Kaeson/ Taesongsan/ Rungnado Funfairs

De amusementsparken in Pyongyang, compleet met opwindende attracties en achtbanen (toegangsprijs 1 euro en 1-3 euro per rit). Het zijn unieke plekken om je te bewegen tussen de lokale bevolking. De Kaeson Funfair is alleen ’s avonds geopend en heeft zelfs een hamburgerrestaurant.

Kwangbok Supermarket

Bij deze supermarkt winkelen veel lokale bewoners van Pyongyang. Betaald wordt er met de lokale Won, die gewisseld kan worden tegen een goede koers bij een wisselkantoortje in de supermarkt zelf. Dit was overigens de laatste plek die Kim Jong-il bezocht voor zijn dood

Korean Film Studio

Deze studio van ruim 1 miljoen vierkante meter is de geboorteplaats van de revolutionaire films die op tv en in de bioscoop in Noord-Korea te zien zijn. Complete straten en gebouwen zijn hier neergezet om andere continenten of tijdsperioden na te bootsen. Bezoekers hebben soms de kans om opnames bij te wonen

Film StudioViennese Coffee Shop

Dit kleine café op het Kim Il-sung Square is een goede plek om uit te rusten met een kopje koffie en gebak. Buitenlandse investeerders waren betrokken bij de start van deze koffieshop.

Diplomatic Club

Een bar, zwembad, mogelijkheden voor karaoke en een restaurant in een nieuw gerenoveerd complex. Het heeft zelfs ‘s avonds uitgaansmogelijkheden, iets wat zeldzaam is in Noord-Korea. Ook worden hier internationale evenementen georganiseerd.

Korean Revolution Museum

In dit museum vind je een overzicht van de Noord-Koreaanse geschiedenis vanaf 1860 tot vandaag, met veel aandacht voor de anti-Japanse strijd van 1905-1945.

Wandeling langs de Taedong River vanaf Kim Il-sung Square

Geniet van een ontspannen wandeling langs de westoever van de rivier en vertrek vanaf een van de grootste pleinen ter wereld!

Korean Central Art Gallery

Een museum met kunst vanaf de 4e eeuw tot de huidige tijd met moderne socialistisch-realistische werken; het bevindt zich op het Kim Il-sung Square

2015-04-11 09.55.50

Pyongyang ziekenhuizen

Het Pyongyang Maternity Hospital en het Kim Manyu General Hospital zijn soms open voor publiek. De faciliteiten en de operatiekamers van de ziekenhuizen kunnen bekeken worden.

3 Revolutions Exhibition

Dit enorme museum laat je de drie revoluties van Kim Il-sung zien: de ideologische, technische en culturele revolutie. Het surrealistische complex werd geopend in 1992 en bevat een groot aantal futuristische ontwerpen en monumenten, waaronder een planetarium dat eruit ziet als Saturnus, inclusief het ringenstelsel! In dit gebouw kun je een opmerkelijke en interactieve tentoonstelling bekijken over het satellieten programma van Noord-Korea.

Middle and Senior Middle Schools

Er worden tours gehouden door de Moranbong, June 9th of de Kang Bang Suk Middle School. Er wordt een kijkje genomen in de klassen en er kunnen ook vragen worden gesteld. Het bezoek eindigt vaak met een kleine voorstelling door de schoolkinderen

Pyolmuri Coffee Shop

Het eerste café in Pyongyang met een buitenlandse eigenaar; ze serveren hier heerlijke koffie en ook de nodige zoetigheden, waaronder excellente cake.

Grand People’s Study House

Deze enorme en in traditioneel Koreaanse stijl gebouwde bibliotheek en plaats om te studeren bevat meer dan 3 miljoen boeken en heeft over alle verdiepingen verdeeld een vloeroppervlakte van meer dan 100.000 vierkante meter. Hij is gelegen aan het Kim Il-sung Square.

20150418_190718 - kopie

Ryonggak Mountains

Met een 45-minuten durende wandeling naar de top krijg je een prachtig uitzicht over Pyongyang; een barbecue of picknick kan in het omringende bos gehouden worden.

Taedonggang No. 3 Bar

Deze bar, dichtbij de Juche Tower, beschikt over zeven verschillende soorten getapt bier, cocktails en maaltijden. Het is een mooie plek om te zien hoe de lokale bevolking zijn vrije tijd doorbrengt.

Golden Lane Bowling Centre

Een plezierig uitje in een bowlingcentrum waar de lokale bevolking zijn strikes probeert te gooien. Het is een unieke gelegenheid om je onder de inwoners van Pyongyang te mengen en zelfs als je niet meespeelt zal je genieten van de uitgelaten sfeer die hier hangt.

Party Founding Museum

In dit gebouw zou Kim Il-Sung, na zijn terugkeer in Korea na de Tweede Wereldoorlog, de Korean Workers’ Party hebben gesticht. Het heeft in 1970 zijn huidige functie gekregen als museum, ter ere van deze partij. Er kan hier ook een bezoek worden gebracht aan het voormalige kantoor van de eeuwige President.

Underground Revolution Museum (Metro Museum)

Een werkelijk enorm museum met tentoonstellingen over de constructie van de metro. Ook zijn er exposities te zien die de betrokkenheid van Kim Il-sung bij de oprichting, het onderhoud en gebruik van dit ondergrondse systeem aangeven. Een surrealistische ervaring!

Metro museumKorean Central History Museum

In dit museum zijn historische resten en materialen uit verschillende periodes van de Koreaanse geschiedenis te zien, zoals de Koryo, Koguryo en Shilla dynastie.

Korean Folklore Museum

De zeven kamers van dit museum worden gebruikt voor het laten zien van traditioneel kookgerei, ouderwetse kleding en voorwerpen uit de agrarische cultuur.

Kim Il-sung University Museum

De universiteit waar Kim Jong-il heeft gestudeerd; bezoekers kunnen bekijken waar hij zat en studeerde tijdens zijn studietijd.

Tomb of King Tongmyong

De gereconstrueerde tombe van koning Tongmyong, stichter van het Koguryo koninkrijk. Hij leefde in de eerste eeuw voor Christus. De tombe is gelegen in een prachtige landelijke omgeving.

Tomb of King Tangun

In deze monolithisch gereconstrueerde tombe ligt koning Tangun begraven, de stichter en stamvader van de Koreaanse bevolking.

Old City Walls and Gates

De overblijfselen van de stadsmuren van het oude Pyongyang.

Pyongyang Embroidery Institute

Een museum met tentoonstellingen over het Noord-Koreaanse naaldwerk, gelegen aan de voet van het Ryugyong Hotel.

Propaganda Poster

Railway Museum

Het museum waar de geschiedenis van de Noord-Koreaanse spoorwegen centraal staat.

Pyongyang Golf Course

Het enige golfterrein in Noord-Korea; het heeft in totaal 18 holes, is mooi gelegen en heeft voldoende uitdaging. De clubs kunnen in het clubhuis worden gehuurd en caddies zijn beschikbaar voor begeleiding.

Pyongyang Zoo

De nationale dierentuin bestrijkt een gebied van grofweg een vierkante kilometer en bezit meer dan vijfduizend dieren.

Botanical Gardens

De botanische tuinen bevinden zich naast de dierentuin; er zijn hier meer dan 5000 soorten bomen, bloemen en planten te zien.

Pyongyang Folk Village (Mini Pyongyang)

Net buiten de stad staan hier modellen van oude en moderne gebouwen van Pyongyang uitgestald, inclusief een vijf meter hoog model van het Ryugyong Hotel.

Pizza Restaurant

In dit restaurant werken koks die, naar verluid door Kim Jong-il persoonlijk, naar Italie zijn gestuurd om zich de kunst van het pizza bakken eigen te maken. Ook zijn hier veel pasta gerechten te krijgen en er is tevens ruimte voor karaoke.

Paradise Department Store

Het Paradise warenhuis heeft een uitgebreid aanbod van vooral geïmporteerde huishoudartikelen, etenswaren, elektronica en kleding. Het is geen typische Noord-Koreaanse winkel en vooral gericht op de rijkere upper class, toeristen en buitenlandse diplomaten.

Paradise Bar

Een kleine bierbrouwerij, gevestigd op de bovenste verdieping van de Paradise Department Store. Ze hebben verschillende bieren die ter plekke gebrouwen worden.

Shooting Range

Bezoekers krijgen op deze schietbaan de kans om doel te treffen op het terrein waarop medaille winnende Olympische kandidaten uit Noord-Korea hun vaardigheden hebben geperfectioneerd.

 Children's swimming pool at Changwangwon Health Complex (9)

Changwangwon Health and Recreation Complex

Het uitgebreide sportcentrum van Pyongyang, met Olympisch zwembad, fitnessruimte en kapsalon. Het is  opgetrokken in een typische socialistisch modernistische stijl en een van de meest opvallende gebouwen van Pyongyang. Te zien zijn verschillende zwembaden, ruimtes voor Koreaanse massages, hete baden en zelfs een kapsalon en schoonheidssalon. Het hele complex is gericht op het vergroten en promoten van de gezondheid van de lokale bewoners. Je kunt je hier zelfs het haar laten knippen in een kapsalon met originele apparatuur uit 1981.

Taedonggang Brewery Bar

Deze brouwerij brouwt Taedonggang bier, het populairste bier van Noord-Korea. Het smaakt bitterder dan regulier Aziatisch bier.

Youth Hotel Swimming Pool

Het zwembad bij het Youth Hotel is het enige buitenbad in Pyongyang en erg populair bij de lokale bewoners in de zomer. Er kan hier ook een barbecue gehouden worden.

Pyongyang Sweet Meat Restaurant

Restaurant met een grote variatie aan gerechten met hondenvlees.

East Pyongyang Department Store

Naast de Paradise Department Store is er dit warenhuis dat ook voornamelijk geïmporteerde goederen verkoopt. Vooral gericht dus op de upper class, toeristen en buitenlandse diplomaten.

Jonsong Revolutionary Site

Het tunnelsysteem dat in de jaren ’50 door Kim Il-sung werd gebruikt als een oorlogsbasis. Te zien zijn onder meer het voormalige kantoor van de eeuwige President.

Koryo Traditional Medicine Clinic

Dit ziekenhuis is gespecialiseerd in traditionele Holistische Koreaanse behandelingen.

Military Exhibition Centre (The Exhibition House of Military Hardware of the Korean People’s Army)

Een tentoonstellingsruimte die in april 2012 geopend werd met duizenden wapens, tanks, gevechtsvliegtuigen, oorlogsschepen en ander militair materieel van het Noord-Koreaanse leger.

Hana Electronics Restaurant

Het restaurant van het bekendste elektronicabedrijf in Noord-Korea. Het heeft een Engelstalig menu en Koreaanse en Westerse gerechten. Enkele producten van Hana worden hier ook verkocht, zoals dvd spelers en mini tv’s.

20150414_110331KAESONG EN DE DMZ:

Kaesong is de oude hoofdstad van de Koryo dynastie die tussen 10de en 14de eeuw over het Koreaans schiereiland heerste. Het is een prachtige stad waar nog veel traditionele bouwwerken uit die tijd te vinden zijn en twaalf plekken in Kaesong hebben in 2013 de Unesco World Heritage Status verkregen. Kaesong is te bereiken vanuit Pyongyang via de Reunification Highway die ongeveer 170 kilometer lang is. De twaalfbaans weg is bovendien zeer breed , maar ook bijna geheel zonder verkeer! Dit is een surrealistische ervaring voor de meeste bezoekers en het is ook echt bizar om onderweg maar enkele auto’s tegen te komen. Langs de weg staan verkeersborden met de afstand tot Seoul erop, maar in werkelijkheid kan de grens met Zuid-Korea natuurlijk niet overgestoken worden. Kaesong is tevens de toegang tot de DMZ, de 4 kilometer brede gedemilitariseerde zone die Noord- en Zuid-Korea van elkaar scheid. Het is een soort ‘ijzeren gordijn’ zoals wij dat nog uit de koude oorlog kennen. Een bezoek aan deze grens is één van de hoogtepunten van iedere reis naar Noord-Korea. De scheidslijn loopt in het midden van een aantal barakken, waarvan er 1 toegankelijk is voor de bezoekers. Het is de enige plek op aarde waar je van Noord- naar Zuid-Korea kunt lopen door naar de andere kant van de barak te gaan. Natuurlijk blijft de deur aan de Zuid-Koreaanse kant wel gesloten. Bill Clinton noemde deze plek tijdens zijn bezoek ‘de meest enge plek op aarde’.

Panmunjom/DMZ/JSA

Panmunjom is een dorp dat gelegen is in de 4 kilometer brede en 248 kilometer lange DMZ (gedemilitariseerde zone) tussen Noord- en Zuid-Korea. In Panmunjom werd in 1953 de wapenstilstand getekend tussen beide Korea’s, wat het einde van de Korea oorlog betekende. Er is echter nooit een officieel vredesverdrag getekend, waardoor de oorlog dus niet officieel afgesloten is. De Joint Security Area is gelegen in de DMZ en de enige plaats waar de militairen van Noord- en Zuid-Korea recht tegenover elkaar staan.

Concrete Wall

Deze muur is opgericht in het zuidelijke deel van de gedemilitariseerde zone en wordt door Noord-Korea gezien als een poging om het noorden en zuiden permanent gescheiden te houden. Het bestaan ervan wordt overigens door veel landen ontkend, wat het allemaal natuurlijk nog mysterieuzer maakt.

Tomb of King Kongmin

Net buiten Kaesong ligt de 14e-eeuwse tombe van Koning Kongmin, de 31ste koning van de Koryo Dynastie en zijn echtgenote. Deze uit twee koepels bestaande laatste rustplaats is misschien wel de best bewaard gebleven koninklijke graftombe in Noord-Korea en prachtig gelegen in een pittoreske vallei. De tombe is recent benoemd tot ‘World Heritage Site’ door UNESCO.

Keasong Koryo Museum (Sungyangwan Academy)

Het museum bevindt zich in het Sungyangwan complex dat met meer dan 20 gebouwen het centrale Confuciaanse educatiegebouw van de Koryo dynastie was. Er zijn meer dan 1000 objecten te zien uit deze periode en ook is er een postzegelwinkel op het complex, waar de nodige souvenirs en Ginseng kunnen worden gekocht. Kaesong is bekend om deze wortel die al meer dan duizenden jaren in de geneeskunde wordt gebruikt.

Kaesong Park and Kwandok Pavillion

Het Kwandok Pavillion werd in 1780 gebouwd op de berg Chanam en fungeerde als plek voor boogschietwedstrijden. Vanaf hier is er een prachtig uitzicht over Kaesong.

Sonjuk Bridge

Een stenen brug uit de Koryo dynastie. Dit is de brug waar Jeong Mong-ju om het leven werd gebracht door Yi Beng-won, zoon van Ri Song Gye, de eerste koning van de Joseon dynastie.

Kaesong Schoolchildren's Palace Kim Il Sung statueKaesong Schoolchildren’s Palace

Op het Kaesong Schoolchildren’s Palace met zijn zalen uit de jaren 60, prachtige retro theaters en indrukwekkende sportfaciliteiten zien we getalenteerde kinderen aan het werk met de door hen gekozen kunstvorm. Er kan een les bezocht worden waar kinderen traditionele Koreaanse dans leren en ook is er gelegenheid om de docent vragen te stellen. Het Kaesong Schoolchildren’s Palace wordt maar zelden door toeristen bezocht, dus het is bijzonder om hier toegang krijgen.

Cooking Demonstration

In het traditionele Minsok Folk hotel, dat zijn stijl ontleent aan de Joseon dynastie, zit een restaurant waar de chef-koks het publiek laten zien hoe Koreaans eten in vroegere tijden werd bereid. Als je in het hotel verblijft krijg je de mogelijkheid om zelf mee te koken en je eigen rijstcakes te maken.

Pakyon Falls

De Pakyon waterval is 37 meter hoog en bevindt zich in een beboste omgeving op ongeveer 25 km van Kaesong. Het is een ideale plek om te picknicken en bij warmer weer een ontspannen duik te nemen in de poel beneden de waterval.

Anhwa Temple

Deze tijdens de Koryo dynastie opgerichte tempel ligt op de berg Songak. Het was een van de kleinste tempels in Kaesong en de enige tempel die de Koreaanse Oorlog heeft doorstaan. De pagode van zeven verdiepingen, enkele hallen en de woningen van de monniken zijn nog te bezichtigen.

Mosaic Nampo areaNAMPO:

Nampo is een grote en belangrijke havenplaats, gelegen op ongeveer een uur rijden gelegen van Pyongyang. De stad is te bereiken via de imposante tienbaans Youth Hero Highway, zo genoemd als eerbetoon aan de jonge mensen die deze weg onder moeilijke omstandigheden hebben gebouwd. Opvallend is dat ook hier weer heel weinig andere weggebruikers te zien zijn op de 10 banen, een groot contrast met de vaak overvolle snelwegen in ons land. Nampo is met zo’n 700.000 inwoners een van de grootste steden van Noord-Korea en vooral beroemd om zijn West Sea Barrage, een 8 kilometer lange dam die de Tadeong rivier scheidt van de Gele zee en voorkomt dat zout water in de rivier stroomt. Het wordt beschouwd als een groot technologisch meesterwerk en is een beetje te vergelijken met onze deltawerken. Voormalig President Carter van Amerika bezocht de West Sea Barrage tijdens zijn bezoek aan Noord-Korea in 1994. De plaats waar een foto werd gemaakt van President Kim Il-sung met hem is duidelijk aangegeven op de dam en dus nog steeds te zien. Nampo wordt ook gezien als de geboorteplaats van de Chollima beweging, welke staat voor een snelle economische ontwikkeling van Noord-Korea. De Chollima is een mythisch gevleugeld paard, bekend om zijn elegantie en enorme snelheid. Na de Koreaanse oorlog, waarin grote delen van het land werden verwoest, riep President Kim il-Sung op tot het herbouwen van het land in Chollima snelheid. Deze ontwikkeling is te vergelijken met de Chinese Grote Sprong voorwaarts.

Chollima Steelworks

Sinds kort is Chollima Steelworks, een enorm industriegebied net buiten Nampo, geopend voor publiek. Het is de geboorteplek van de Chollima beweging en dus van historisch belang. Kim Il-sung en Kim Jong-il hebben het imposante complex meerdere keren bezocht en het is de bekendste fabriek van Noord-Korea.

Tae’an Glass Factory

Deze glasfabriek werd geopend in 2005 met Chinese investeringen. De Chinese president Hu Jintao was zelfs bij de opening aanwezig, evenals Kim Jong-il. Tae’an produceert producten van glas voor de hele binnenlandse markt.

Tae’an Heavy Machine Tool Complex

In dit enorme complex worden componenten voor turbines gemaakt, evenals bijvoorbeeld gevormd staal.

Nampo Orphanage

Erg indrukwekkend is een bezoek aan het Nampo Orphanage. Elke provincie in Noord-Korea heeft wel een weeshuis en de staat heeft hier de ouderrol overgenomen om de kinderen zo goed mogelijk richting volwassenheid te begeleiden. De kinderen die hier verblijven zijn vaak heel blij om bezoekers te zien en het geven van kleine cadeaus en/of snoep wordt dan ook zeer op prijs gesteld.

Chongsan-Ri co-operative farm

Dit is de beroemdste boerderij van Noord-Korea en werd talloze malen bezocht door de eeuwige President Kim Il-sung. Het is meer dan 1000 hectare groot en er wonen meer dan 1000 mensen. De boerderij kan bekeken worden en ook mag er een bezoek worden gebracht aan een huis van een boer en de kleuterschool.

West Sea Barrage

De West Sea Barrage is een 8 kilometer lange dam die de Tadeong rivier scheidt van de Gele zee en voorkomt dat zout water in de rivier stroomt en stroom genereert. Het wordt gezien als een van Noord-Korea’s hoogtepunten op het gebied van waterbouwkunde.

West Sea BarrageHouse of Kim Ung So

Kim Ung So was een generaal die tijdens de Koryo dynastie heldhaftig tegen de Japanners vocht en zijn woning kan sinds 2002 bezocht worden.

Wau Islet

Schilderachtig eilandje voor ontspanning tijdens de warmere maanden van het jaar en een perfecte plek om te zwemmen, duiken of van het uitzicht te genieten.

Kangso Mineral Water Factory

Dit is de enige fabriek in het land die gebotteld natuurlijk koolzuurhoudend water produceert.

MOUNT KUWOL, SINCHON EN SARIWON

Mount Kuwol is een van de vijf belangrijkste bergen van Noord-Korea en wordt ook wel de September berg genoemd, vanwege zijn schoonheid in het najaar. Hij is onderdeel van het Mount Kuwol Nature Reserve en werd in 2004 zelfs benoemd tot een UNESCO Biosphere Reserve. De hoogste berg van de Kuwol bergketen is de 954 meter hoge Sahwang piek. Er zijn veel historische overblijfselen te zien die eeuwen teruggaan in de tijd, bijvoorbeeld het Kuwol Mountain Fort dat uit de Koguryo dynastie (BC 277 –AD 668) stamt. Ook zijn er veel verschillende vogelsoorten te spotten en ongeveer 11 hectare werd door Birdlife International benoemd tot ‘Important Bird Area’. Er kunnen prachtige wandelingen gemaakt worden door bijvoorbeeld de Jonggok vallei, gelegen aan de Zuidoost kant van de berg. Hier zijn ook de mooie Ryongyon watervallen te vinden. Een andere route loopt door de Tanphung vallei, gelegen aan de westkant van Mount Kuwol. Het is de diepste vallei van de keten en beroemd om zijn dichte bossen, watervallen en vele meertjes.

Woljong Buddhist Temple

De Woljong Buddhist Temple werd gebouwd in de 9de eeuw, maar later weer herbouwd. De huidige tempel dateert uit het begin van de Yi dynastie (15de eeuw)

King Kongukwon’s Mausoleum

King Kongukwon’s Mausoleum is onderdeel van het complex van Koguryo tombes. Dit gebied werd in 2004 benoemd tot UNESCO World Heritage site en bestaat uit 30 individuele tombes. King Kongukwon’s Mausoleum werd in 1949 ontdekt en is vooral beroemd om zijn muurschilderingen. Deze zijn uniek, want maar ongeveer 90 van de ontdekte 10.000 tombes uit de Koguryo dynastie hebben deze kenmerken en vele daarvan zijn te vinden in dit complex. Vermoed wordt dat hier de koningen en andere leden van de koninklijke familie begraven werden en de tekeningen geven ons een inzicht in hun leven en de Koguryo Dynastie.

2015-04-13 14.41.44

SINCHON

Sinchon is gelegen in de buurt van Mount Kuwol en vooral beroemd om zijn museum of American War Atrocities. Noord-Korea claimt dat ongeveer 35.000 Noord-Koreaanse burgers in Sinchon zijn omgebracht door Amerikaanse en Zuid-Koreaanse strijdkrachten tijdens een 52 dagen durend beleg. Het museum brengt een en ander duidelijk in beeld via huiveringwekkende tentoonstellingen en gevoeligheid wordt hier meer gevraagd dan op de meeste andere plaatsen in het land.

SARIWON

Sariwon is de hoofstad van de North Hwanghae provincie en is met meer dan 300.000 inwoners een van de grotere steden van Noord-Korea. Het is een ‘ontworpen’ stad, want de stad werd ontwikkeld na de bouw van de spoorlijn tussen Seoul en Sinuiju in het noorden. Tegenwoordig is het ook een stad voor educatie, want er zijn meer dan 10 universiteiten te vinden. Sariwon heeft een prettige atmosfeer en het is een mooie plek om een stop te maken. Je hebt de mogelijkheid om door het oude gedeelte van de stad te wandelen en zelfs naar binnen te gaan bij een van de Makkoli cafés om daar deze lokale drank te proeven. Makkoli is een beroemde alcoholische drank in Noord-Korea en de beste kwaliteit komt uit Sariwon.

Sariwon Folkloric Village

Dit folkloristische dorp werd in 2007 geopend en laat je kennismaken met de tradities en gebruiken van Noord-Korea. Het is prachtig gelegen aan de voet van Mount Kyongam en je kunt er nagebouwde huizen in traditionele Koreaanse stijl bekijken. Het dorp bevat verder nog het Sariwon Historisch Museum, verschillende restaurants, een hotel en een amusementshal. Ook zijn er nog andere historische overblijfselen te zien en een serie van kaarten die uitleg geven over de ontwikkeling van het Koreaans schiereiland.

Mount Kyongam

Deze niet zo hoge berg is gelegen achter het Sariwon Folkloric village en gemakkelijk te bewandelen. Op het uitkijkpunt, dat in minder dan 10 minuten te bereiken is, heb je een prachtig uitzicht over Sariwon en omgeving.

Mount Chongbang

Deze berg is 481 meter hoog en gelegen in de buitenwijken van Sariwon. Er zijn prachtige landschappen te zien met verschillende watervallen en kliffen.

Songbul Temple

De Songbul tempel is hier ook gelegen. Hij werd gebouwd in de 9de eeuw, maar later herbouwd tijdens de Koryo dynastie. Een lokale monnik zal je rondleiden door de 6 gebouwen en ook de 5 verdiepingen hoge pagode laten zien.

Mount Chongbang Fortress

Dit stenen fort werd gebouwd tijdens de Koryo dynastie en aan het begin van de 17de eeuw tijdens de Joseon dynastie herbouwd. De lengte van de muur van het fort bedraagt 12 kilometer en is zo’n 5 tot 6 meter hoog. Er zijn vier toegangspoorten en de zuidelijke toegangspoort is de grootste.

Mount Kuwol, Sinchon en Sariwon zijn eenvoudig te bereiken, zowel vanuit Pyongyang als vanuit Kaesong op de weg terug naar Pyongyang. Ook kunnen ze vanuit Nampo bezocht worden via een rit over de West Sea Barrage met als eindbestemming bijvoorbeeld Haeju.

2015-04-13 14.50.58

HAEJU:

Haeju is een nog maar weinig door toeristen bezochte havenplaats, gelegen op ongeveer 2,5 uur rijden ten zuiden van Pyongyang. Het is op vele gebieden een typische regionale stad in Noord-Korea, met huizenblokken gebouwd in de bekende socialistische stijl, administratieve gebouwen gekenmerkt door hun Brutalistische architectuur, brede avenues en een centraal plein met standbeelden van Kim Il-sung en Kim Jong-il. Er zijn echter ook een aantal grote en kleurrijke muurschilderingen te zien van het leven van Kim Il-sung langs de centrale weg die in de stad loopt. Deze behoren tot de meest indrukwekkende van Noord-Korea en Haeju is dus een stad die zeker het bezoeken waard is. Het heeft de sobere en geïsoleerde sfeer van socialistische steden uit de jaren 80, een sfeer die nog moeilijk te vinden is in de rest van de zuidelijke steden van Noord-Korea.

Sokdam Ravine

Deze prachtige en serene kloof bevat een aantal indrukwekkende historische bijzonderheden, zoals de 16de eeuwse Sohyon Confusian Academy en een aantal stenen tombes. Ook is er een waterbron te vinden waaraan medicinale krachten worden toegekend.

Koryo Fortress

Dit tijdens de Koryo dynastie gebouwde fort is gelegen boven een gespleten 120 meter hoge waterval.

Haeju Buyong Pavilion

Het paviljoen in het centrum van de stad werd in 1500 gebouwd en is de grootste van Noord-Korea.

Kjongju Observatory

Dit uit de 7de eeuw stammende observatorium is een van de oudste in de wereld en is gelegen naast het Haeju Buyong Pavilion.

Gyenam Stock farm

Dit is een boerderij met geiten, koeien en zelfs konijnen. Er kan bekeken worden hoe bijvoorbeeld de melk verwerkt wordt en er is ook de nodige uitleg over methaangas productie.

Haeju Folk Street

In deze straat kunnen we kennismaken met de lokale gebruiken en tradities van de bewoners van Haeju.

MOUNT MYOHYANG:

De berg Myohyang, ook wel bekend als Myohyangsan, ligt ten noorden van Pyongyang op ongeveer twee uur rijden en is een van Noord-Korea’s mooiste plekken. Het wordt ook wel de berg van de mysterieuze geuren genoemd. Er komen een aantal met uitsterven bedreigde planten- en diersoorten voor en in 2009 benoemde UNESCO deze plek als een Wereld Biosfeerreservaat. Er zijn verschillende prachtige wandelroutes op de berg, waarbij er naast natuurschoon en adembenemende uitzichten ook de nodige door mensenhanden gebouwde constructies te zien zijn.

MYOHYANGSAN Friendship Exhibition Centre - 2International Friendship Exhibition

Dit museum werd in 1978 gebouwd in traditioneel Koreaanse stijl en heeft een oppervlakte van ongeveer 70.000 vierkante meter. Het bestaat eigenlijk uit twee gebouwen die de tienduizenden cadeaus laten zien die Kim Il-sung en Kim Jong-il hebben gekregen van buitenlandse politici en andere hoogwaardigheidsbekleders. Een gebouw voor de cadeaus van Kim Il-sung en een al even spectaculair gebouw voor de giften aan Kim Jong-il. Al deze geschenken zijn geografisch geselecteerd en netjes uitgestald in de honderden kamers van het museum. Voorbeelden hiervan zijn onder andere een prachtige gepantserde trein van Mao Zedong, een opgezette krokodil met een dienblad vol glazen van de Sandinisten uit Nicaragua, een koffer van krokodillenleer van Fidel Castro, een gepantserde limousine van Josef Stalin en een met juwelen ingelegd zilveren zwaard van Yasser Arafat dat samen met een miniatuur moskee van parelmoer gegeven werd. Er zijn ook giften te zien uit landen waarvan we het niet verwachten, zoals Amerika. Uit dat land kwam bijvoorbeeld een basketbal gesigneerd door Michael Jordan die werd gegeven door Madeleine Albright en een kom met een beste wensen briefje door voormalig Amerikaans president Jimmy Carter. Een bezoek aan dit museum is echt een surrealistische ervaring die men nooit meer vergeten zal.

Pohyon Buddhist Temple

Deze tempel werd oorspronkelijk opgericht in 1042 tijdens de Koryo dynastie. Hij werd gebombardeerd tijdens de Koreaanse oorlog en verloor toen de helft van zijn gebouwen, maar werd weer herbouwd. De Pohyon Buddhist Temple is benoemd tot 40ste nationale schat van Noord-Korea en bevat prachtige pagodes en gebouwen. Ook wonen er nog steeds een aantal monniken.

Manpok Valley Walk

Op de berg kan een 1 a 2 uur durende wandeling worden gemaakt over een pad langs watervallen en ongewone gesteenten in een prachtige omgeving.

Ryongmun & Paengryong Caves

In deze grotten zijn enorme aantallen stalactieten en stalagmieten te zien. Ze werden in de 8e eeuw ontdekt en sindsdien meerdere malen gebruikt voor vluchtelingen om te schuilen in tijden van oorlog. Het is ook een plaats van legendes en de gidsen zullen deze met de nodige overtuiging vertellen.

FLEURTJE OP REIS WonsanWONSAN

Wonsan is een kustplaats gelegen aan de Oostzee en net als Nampo een van de belangrijkste zeehavens van het land. Het beeld van Kim Il-Sung bij het water geeft aan hoe belangrijk deze haven is voor Noord-Korea. Het is een stad met een prettige atmosfeer, helder water en mooie stranden waar de Noord-Koreanen zelf hun vakantie graag doorbrengen. Er kan gewandeld worden over een lange smalle pier en bij goed weer kun je hier in contact komen met de lokale bewoners en worden er door de vissers net gevangen vis en schaaldieren verkocht. In 2013 werd bekend gemaakt dat er grote plannen zijn om van Wonsan een zomer bestemming te maken met resorts en amusement. Er zijn meer dan 10 universiteiten in de stad en het is dus ook een centrum voor de hogere educatie. Wonsan is in revolutionair opzicht zeer belangrijk voor de Noord-Koreanen. Dit was namelijk de plek waar Kim Il-sung in triomf naar Pyongyang vertrok na de bevrijding van Korea in 1945. Het treinstation waar hij zijn reis startte is nog steeds te zien, evenals de trein waarmee hij reisde.

Wonsan city docks

Een standbeeld van president Kim Il-sung kijkt op de haven neer als blijk van haar belang voor de stad. Ook de voormalige Mangyongbon ferry is hier te bezichtigen. Deze werd in 1992 gebouwd voor vervoer van cargo en passagiers tussen Noord-Korea en Japan. Dit stopte toen Japan geen Noord-Koreaanse schepen meer in zijn wateren wilde hebben. De Mangyongbon ferry werd nog gebruikt tussen Rason en Mount Kumgang, voordat hij in Wonsan kwam te liggen.

Oriental Park

In het hart van Wonsan ligt dit mooie park dat zeer geschikt is voor een rustige wandeling.

Songdowon Beach

Dit zandstrand is gelegen aan zeer helder water en een mooie plek om uit te rusten. Er is hier ook de mogelijkheid voor een barbeque met schaaldieren.

Songdowon Schoolchildren’s Camp

Het Songdowon schoolchildren’s camp is voor de jonge pioniers. Schoolkinderen uit Noord-Korea en bevriende landen kunnen hier enkele weken doorbrengen en van hun vakantie genieten in een klassieke socialistische omgeving. Er staat veel sport op het programma en de verblijven zijn verrassend modern ingericht.

20150416_173846Wonsan Agricultural University

De landbouwuniversiteit van Wonsan is prachtig gelegen en heeft opleidingen die met landbouw en voedselproductie te maken hebben. Er wordt uitleg gegeven over de opleiding en er kan een tour worden gemaakt door de collegezalen. Je kunt de studenten ontmoeten die in de toekomst de landbouwdeskundigen van Noord-Korea gaan worden.

Former Railway Station Revolutionary Site

Het station waar Kim Il-sung de trein nam naar Pyongyang nadat hij het land in 1945 had bevrijd van het Japanse regime. Te zien zijn het goed bewaard gebleven station uit de tijd van de Japanse overheersing, evenals de wachtruimtes voor de passagiers. Ook de trein waarin Kim Il-sung reisde heeft een plek gevonden op dit station. Aan de overkant van de straat zijn enorme portretten te zien van Kim Il-sung, Kim Jong-il en Kim Jong-suk, de eerste vrouw van Kim Il-sung en beroemd om haar anti-Japanse strijd.

Local co-operative Farm

Bezoekers kunnen hier kennismaken met de werking van het landbouwsysteem in Noord-Korea.

Ulim Waterfalls

Deze waterval werd bij toeval ontdekt door een aantal soldaten die zich een weg baanden door de bergen in 2001. De plek werd door Kim Jong-il bezocht dat jaar en het 2001 teken in de rotswand geeft dat duidelijk aan.

KUMGANG MOUNTAINS

Kumgangsan, de diamanten berg van Noord Korea is 1638 meter hoog en gelegen aan de oostkust van het land op ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Wonsan. Het is de bekendste berg van Noord-Korea en geroemd om zijn adembenemende schoonheid. Hij werd eeuwen lang als heilig beschouwd door Koreaanse boeddhisten en is pas sinds 2010 toegankelijk voor toeristen. Er kunnen prachtige wandelingen gehouden worden langs watervallen, lagunes, minerale bronnen en Boeddhistische tempels. Kumgangsan wordt onderverdeeld in een Inner, Outer en Sea Kumgang.

Kumgangsan (6)Inner Kumgang

Dit is een prachtig berggebied waar veel tempels en kleine dorpen te vinden zijn, zoals de Kwanum Temple waar 10 monniken leven. Er kan hier een dienst worden bijgewoond en een kleine donatie wordt op prijs gesteld.

Pyohon Temple

Deze tempel werd gebouwd in het jaar 670 en staat bekend als een van de vier beroemde Boeddhistische tempels van het Kumgang gebergte. De andere zijn de Chongyang, Chang’an, Singye en Yujom tempels. De Pyohon Temple is de enige van de vier die de Koreaanse oorlog heeft doorstaan en is geregistreerd als National Treasure no. 97.

Outer Kumgang

Dit gebied staat bekend om zijn vele bergpieken en is befaamd om zijn Kuryong Falls, de beroemdste waterval van Noord-Korea. Deze is 74 meter hoog en een lokale legende verteld dat er 9 draken leefden in het water aan de voet van de waterval. Deze heeft hier dan ook zijn naam aan te danken, want Kuryong betekent 9 draken.

Kuryongyon Course

Er zijn hier verschillende wandeltochten mogelijk, waaronder deze route die een lengte van 7 kilometer heeft. De goed onderhouden wandelpaden maken het mogelijk voor iedereen met een redelijke conditie om de 3 uur durende tocht door Outer Kumgang te kunnen maken. De beloning zal bestaan uit natuurschoon dat bijna nergens anders te zien is op het Koreaanse schiereiland.

Mamulsan Area

Het is mogelijk om van paviljoen naar paviljoen te lopen in dit gebied en onderweg kan er gezwommen als het weer het toelaat. Voor liefhebbers van revolutionaire activiteiten is er een boei te zien in het water, die de plek aangeeft waar Kim Jong-suk (de vrouw van Kim Il-sung en de moeder van Kim Jong-il) haar kwaliteiten met een pistool toonde. Zij raakte een drijvend doel van enkele honderden meters afstand.

Kumgangsan (10)Sea Kumgang

Dit gebied staat vooral bekend om zijn meren en lagunes. Hier is bijvoorbeeld de Samil Lagoon gelegen. Zijn naam heeft deze te danken aan de legende van een koning die het hier zo mooi vond dat hij 3 dagen bleef, terwijl hij eerst maar 1 dag had gepland. Samil betekent namelijk 3 dagen. Rond het meer is een wandelpad met prachtige uitzichten en een rotswand met Koreaanse inscripties. Als het warm is kan men hier zwemmen en aan het meer ligt een restaurant waar gegeten en eventueel gerust kan worden.

Onjung-ri en Kumgangsan Hot Springs

Onjing-ri is een klein dorpje met traditionele Koreaanse huizen en vlakbij zijn de Kumgangsan Hot Springs te vinden, waar heerlijk ontspannen kan worden in het warme water.

Lake Sijung Guesthouse

Op de weg van Wonsan naar Kumgang is dit guesthouse te vinden. Men kan hier hete modder behandelingen krijgen en daarvoor wordt modder gebruikt uit het Sijung meer. Ook kan er gerust worden op een van de talloze stranden langs de Kumgang kust. U zult vaak de enige bezoeker zijn, zodat u het strand en de zee met niemand hoeft te delen.

Kumgansan Revolutionary Museum

Dit museum laat de verhalen zien van de mensen van dit gebied die vochten tegen kolonisatie door de Japanners. Kim Jong-suk en Kim Il-sung spelen hierin natuurlijk een grote en belangrijke rol.

Kumgangsan (4)Star Kumgang Lake

Dit is een mooi gelegen meer aan de rand van de Kumgang Mountains met hoge kliffen aan de ene kant en bomen aan de andere kant. Ook is hier een prachtige één uur durende wandeltocht te maken.

HAMHUNG:

Hamhung is de tweede stad van Noord-Korea en heeft een industrieel karakter. De stad werd vrijwel geheel verwoest tijdens de Koreaanse oorlog en daarna praktisch vanaf de grond weer opgebouwd. Hamhung was gesloten voor toeristen van 1945 tot 2010 toen de Koryo Group, waar Roth Spark Travel nauw mee samenwerkt, het mede mogelijk maakte dat deze plaats voor het eerst bezocht kon worden. Het is een fascinerende stad die nog maar zeer weinig mensen gezien hebben en daarom alleen al de moeite van een bezoek meer dan waard.

Kim Il-sung & Kim Jong-il Statue and Fountain Park

Aan de rand van de stad ligt het Fountain Park met een groot beeld van Kim Il-sung en Kim Jong-il op de Tonghung heuvel. Veel pasgetrouwde stelletjes komen hier om foto’s te maken en er is een prachtig uitzicht over de stad.

tn_IMG_2781Hungnam Fertiliser Factory

Deze kunstmestfabriek strekt zich uit zo ver het oog kan zien en met de gids doorloopt u een aantal processen van de productie om te eindigen bij het werkelijke eindproduct: de kunstmest. Hier deed Kim Il Sung zijn bekende uitspraak: ‘Mest is rijst, en rijst zelf, is communisme.’

Home of Ri Song Gye

Het huis van Ri Song Gye brengt ons verder terug in de geschiedenis. Hij was de eerste koning van de Ri dynastie en lokaal vooral beroemd om zijn vele concubines en het verliezen van het grootste deel van zijn land voordat hij ten val werd gebracht. Het in traditionele stijl bewaard gebleven huis is waar hij verbleef nadat hij afgezet werd. Bezoekers kunnen hier ook een 450 jaar oude pijnboom zien, misschien wel de oudste op de wereld. Het verhaal gaat dat deze boom na een vrij recente operatie de toekomst weer in goede staat tegemoet kan zien.

Hamhung Grand Theatre

Dit iconische theatergebouw uit 1984 is de grootste in Noord-Korea. Het is gelegen in het centrum van Hamhung en grenst aan een klein meertje en een park. Het theater kan meestal alleen van de buitenkant bekeken worden, maar is soms ook toegankelijk voor toeristen tijdens bepaalde voorstellingen.

Tongmyong Co-operative Farm

Dit is een redelijk moderne boerderij waar je de ‘hall of fame’, een huis van een arbeider, een kleuterschooltje en een souvenirwinkel te zien krijgt. Deze model boerderij werd verschillende keren bezocht door Kim Jong-il, waardoor de status bevestigd werd.

Hamhung History Museum

Het ietwat vervallen gebouw heeft vaak tentoonstellingen die te maken hebben met de regionale geschiedenis. Thema’s zijn dan bijvoorbeeld de verschillende Koreaanse dynastieën uit het verleden of de strijd tegen buitenlandse agressors.

Majon Beach

Ongeveer 20 minuten rijden van Hamhung is er een relaxt strand waar gezwommen kan worden met de lokale bewoners. Er is tevens de mogelijkheid om te barbecueën. Ook kan er overnacht worden in het Majon Beach Guesthouse, gelegen in een mooi parkje vlak achter het strand.

tn_IMG_2757

Pujon Rock River

Deze uit stenen bestaande ‘rivier’ is ongeveer 800 meter lang en 60 meter breed en gelegen op Mt. Okryon. Kim Jong-suk en andere guerrillastrijders verbleven hier in 1939 tijdens hun strijd tegen de Japanners. Het is gelegen op zo’n 3 a 4 uur rijden van Hamhung en kan bezocht worden tijdens een dagtrip vanaf die stad. Er zijn geen overnachtingsmogelijkheden en dus wordt er ’s avonds weer terug naar Hamhung gereden. Je kunt vanaf het basiskamp, waar geluncht kan worden, in zo’n tien minuten naar de ‘rivier’ wandelen. Als je de top van Mt. Okryon wil bereiken duurt de wandeling ongeveer een uur.

Pujon Revolutionary Site

Ook gelegen op Mt. Okryon en de plek waar Kim Jong-suk en andere anti-Japanse vrijheidsstrijders verbleven in 1939.

MOUNT PAEKDU:

De Paektusan, ook wel witkoppige berg genaamd, is met 2750 meter de hoogste berg van het Koreaans schiereiland en wordt gezien als de heilige geboorteplaats van de gehele Koreaanse natie. Het is een van de 5 befaamde bergen van Noord-Korea, naast Mt. Kumgang, Mt. Chilbo, Mt. Myohyang en Mt. Kuwol en er wordt gezegd dat Kim Jong-il hier werd geboren. Paekdu is gelegen bij de grens tussen Noord-Korea en China en heeft het meest indrukwekkende natuurschoon van het hele land. Wandel of neem het kabelbaantje naar de top en kijk uit over het prachtige Lake Chon. Dit is het diepste kratermeer ter wereld en de Amnok en Tumen rivier, de 2 langste rivieren van Noord-Korea, ontstaan hier. Deze berg wordt maar zeer zelden door toeristen bezocht en men kan er alleen maar komen met een 1 uur durende vlucht vanaf Pyongyang vanaf eind mei tot begin oktober. Vanaf Samji Airport, de landingsplaats, is het dan nog 90 minuten rijden naar Mount Paekdu.

PAEKDU, Rimyongsu WaterfallsRimyongsu Waterfall

Deze ontstaat in Lake Chon en bestaat uit 42 grote en kleine watervallen binnen een afstand van 4 kilometer. De waterval is nooit bevroren en levert hydro-elektrische energie aan een nabijgelegen landbouwgemeenschap.

Secret Camp

Het Secret Camp wordt door Noord-Korea gezien als de geboorteplaats van Kim Jong-il en is tevens de plek waar het hoofdkwartier was van Kim Il-sung’s anti-Japanse guerrilla leger. Er kunnen hier gereconstrueerde hutten bekeken worden en de hut waar Kim Jong-il werd geboren op 16 februari 1942 (Juche 31). Bewaard gebleven zijn hier onder meer dekens en speelgoed uit die tijd en te zien zijn ook bomen met inscripties die gemaakt zijn door de soldaten. Deze teksten zijn een lofzang op de geboorte van Kim Jong-il.

Samjiyon Regional Museum

Dit museum heeft tentoonstellingen die de activiteiten van de guerrilla strijders in de jaren 30 van de vorige eeuw laten zien. Ook is er een multi media ruimte in het museum.

Samjiyon Schoolchildren’s Palace

Deze school is voor kinderen met uitzonderlijke talenten. Er staat een rondleiding op het programma en een optreden kan worden bijgewoond.

lake Samjiyon. Mt Paekdu second largest sculpture of Kim Il Sung, Lake Samji sculptures of the anti-Japanese guerillas - 1Samjiyon Grand Monument

Het monument is te zien in het gebied waar de guerrilla strijders samenkwamen om een grote aanval in te zetten. Het bestaat uit een groot bronzen beeld van Kim Il-sung, dat het op een na grootste beeld van de eeuwige president is in heel Noord-Korea. Verder zijn er nog beelden te zien van soldaten die op deze manier onsterfelijk zijn gemaakt en een toren met een vlam erop die wel iets weg heeft van de Juche Tower in Pyongyang.

Pochonbo Revolutionary Site

Pochonbo was de naam van de locatie waar een Japans garnizoen werd aangevallen en verslagen door Kim Il-sung’s guerrilla strijders. Te zien zijn onder meer de voormalige commandopost en het raadhuis uit Japanse tijden, maar natuurlijk ook een beeld van Kim Il-sung zelf.

PAEKDU, Lake Samji sculptures of the anti-Japanese guerillas - 05SINUIJU EN DONGRIM:

Sinuiju is een Noord-Koreaanse grensplaats gelegen aan de Yalu rivier. Het is via de vriendschapsbrug brug verbonden met het Chinese Dandong aan de overkant van de rivier en is de op 5 na grootste stad van Noord Korea. Chinese reizigers mochten al langer dagtrips naar deze stad maken, maar voor toeristen uit het westen bleef het gesloten. Tot 2013, toen de stad voor het eerst bezocht mocht worden. Een bezoek aan Sinuiju is dus echt een unieke ervaring, want u ziet een van de minst bezochte steden in een land dat tot een van de minst bezochte landen van de wereld wordt gerekend. Veel van de handel van Noord-Korea met China vindt plaats via Sinuiju en door zijn strategische ligging zijn er plannen om het te ontwikkelen tot een soort van internationale handelszone. Ook kan er vanuit Sinuiju een tour gemaakt worden naar Dongrim, een stadje dat pas recent toegankelijk is. Hier verbleef Marc Roth van Roth Spark Travel enkele maanden geleden in het in oktober 2014 geopende Dongrim Hotel. Dit luxueuze en gloednieuwe hotel ligt op een uur rijden van Sinuiju, mooi gelegen in het uitgestrekte landschap. Je kunt er vanuit Sinuiju komen via niet geasfalteerde wegen en langs dorpen waar nog nooit mensen uit het westen geweest zijn. Het is verbazingwekkend om dit luxe hotel zo geïsoleerd te zien liggen en echt onwerkelijk om hier te verblijven.

Sinuiju Revolutionary Museum

Hier zijn de activiteiten van president Kim Il-sung en generaal Kim Jong-il te zien zijn die ze tijdens hun bezoeken aan Sinuiju en de omringende provincie uitvoerden. Het gebouw is twee verdiepingen hoog en 10.000 vierkante meter groot.

Sinamri co-operative Farm

Onderweg naar Dongrim kan er een bezoek worden gebracht aan de Sinamri co-operative farm. Deze boerderij met vele hectaren grond is een van de belangrijkste rijst producerende boerderijen in het land. De mensen hier hebben nog maar weinig toeristen gezien, dus een bezoek aan deze plek is een uitzonderlijke gebeurtenis.

Sinuiju Cosmetics Factory

Een bezoek aan de Cosmetica fabriek van Sinuiju mag ook niet op het programma ontbreken. Fabrieken in Noord-Korea zijn vaak enorme complexen, eigenlijk meer een soort kleine steden. Een lokale gids laat ons kennismaken met het productieproces en aan het eind van de rondleiding hebben we de mogelijkheid om Noord-Koreaanse cosmetica te kopen bij de winkel van de fabriek.

2015-04-19 14.57.59Sinuiju Folk Park

Het Sinuiju Folk Park geeft de gelegenheid om de lokale bevolking te ontmoeten. Het is een klein parkje waar de mensen rusten, picknicken en de beslommeringen van de dag bespreken.

Sinuiju History Museum

Dit museum laat de geschiedenis zien van Korea door de eeuwen heen, beginnend in een ver verleden tot de dag van vandaag. Het tentoongestelde bevat bijvoorbeeld skeletten en voorwerpen die voornamelijk in de regio gevonden zijn.

Railway Station Square

Hier staan twee grote bronzen beelden van Kim il-sung en Kim Jong-il.

Sinuiju (3)Art Gallery

De kunstgalerie in deze stad is van hoog niveau. Het is eigenlijk een combinatie van museum en galerie. Er zijn namelijk veel revolutionaire werken te zien op de begane grond, maar er is ook het nodige socialistisch-realistische werk te koop op een ander verdieping. Er kan zelfs voor een gering bedrag een sketch van jezelf worden gemaakt, een prachtig souvenir uit het meest gesloten land van de wereld.

Ponbu Kindergarten

De Ponbu kleuterschool is de plek waar talentvolle kinderen een opleiding krijgen in muziek, zang en dans en is al meer dan 20 keer tot de beste kleuterschool van het land gekozen. De kinderen van deze school worden vaak uitgekozen voor de Mass games, ’s werelds grootste gesynchroniseerde spektakel op het gebied van gymnastiek, acrobatiek en dans. Dit is met meer dan 100.000 deelnemers in een 90 minuten durend optreden nog veel indrukwekkender dan de opening van de Olympische Spelen. De school staat al meer dan 30 jaar onder leiding van mevrouw Kim Ok Son en zij mag door haar verdiensten onder meer de titels Arbeidsheld en Leraar van het Volk dragen. Kim Il-sung en Kim Jong-il hebben de school meerdere malen bezocht. Na een rondleiding door de school kun je zelf kennismaken met de talenten van deze kinderen via een optreden. Dit is van een zeer hoog niveau en je zult echt versteld staan van de kwaliteit van de show. Tot slot wordt er nog een groepsfoto gemaakt met de hele school en zul je deze typisch Noord-Koreaanse ervaring voorlopig niet meer uit je gedachten krijgen.

20150420_144504DANDONG:

Dandong is een voor Chinese begrippen relatief kleine stad, ook al heeft het ongeveer een miljoen inwoners. De stad is gelegen aan de Yalu rivier en via de vriendschapsbrug verbonden met Sinuiju in Noord-Korea. In plaats van direct met de trein vanuit Pyongyang via Sinujiu naar Beijing te vertrekken biedt Roth Spark Travel de mogelijkheid tot een stop in deze fascinerende stad. Je hebt twee opties, namelijk een Dandong tour van 1 dag (24 uur) of een tour van 2 dagen. (48 uur) Deze tours kunnen volledig begeleidt worden door een Nederlands- of Engelstalige gids en deze zal alle hoogtepunten van Dandong laten zien, inclusief de sterke relatie van deze stad met Noord-Korea aan de overkant van de rivier. De gids zal er ook zorg voor dragen dat je weer in de trein komt naar Beijing na dit fascinerende verblijf. De twee Dandong opties zijn alleen mogelijk als je Noord-Korea per trein verlaat aan het eind van een tour door het land. Het is de perfecte manier om een bezoek aan Noord-Korea te beëindigen en een kijkje te nemen in dit fascinerende deel van China dat enorm verschilt van Beijing.

China Korean Friendship Bridge

Brug over de Yalu rivier tussen het Chinese Dandong en de Noord-Koreaanse stad Sinuiju. Dit is een belangrijke oversteekplaats tussen China en Noord-Korea. Er liggen nog overblijfselen van de oude brug uit 1911, die in de Koreaanse Oorlog door Amerikaanse gevechtsvliegtuigen is gebombardeerd. Voetgangers mogen de brug niet oversteken.

Hushan Great Wall

Het meest oostelijke gedeelte van de Chinese muur is te vinden in de buurt van Dandong en strekt zich ruim een kilometer uit over Hushan mountain. Een gedeelte van de muur werd in 1992 gerenoveerd en is sindsdien open voor publiek.

Yalu River

De Yalu rivier vormt de grens tussen China en Noord-Korea. Hij ontspringt in de berg Paekdu en mondt na 790 kilometer uit in de West-Korea baai. Er is de mogelijkheid tot sightseeing vanuit een bootje op deze beroemde rivier.

Fenghuang Mountain

Deze berg is een van de vier beroemdste bergen van de Liaoning provincie, waartoe ook Dandong behoord. Hij wordt ook wel gezien als de beroemdste berg voor avontuur in China en wordt als heilig beschouwd in de Chinese cultuur. Er kunnen hier prachtige wandelingen gemaakt worden door schilderachtige landschappen.

Korean War Memorial Museum

Een museum gewijd aan de gebeurtenissen in de Koreaanse Oorlog, gezien vanuit Chinees perspectief. Tentoongesteld zijn onder meer vliegtuigen, tanks en ander materieel dat gebruikt werd tijdens die oorlog. Ook zijn er beelden te zien van de leiders Mao Zedong en Peng Dehuai.

Vanaf prijzen per persoon (vertrek vanuit Beijing)

Aantal personen 2 nachten
(vlucht in/vlucht uit)
3 nachten
(vlucht in/vlucht uit)
4 nachten
(vlucht in/vlucht uit)
5 nachten
(vlucht in/vlucht uit)
6 nachten
(vlucht in/vlucht uit)
1 € 1500 € 1800 € 2100 € 2400 € 2700
2 – 4 € 1350 € 1550 € 1775 € 1975 € 2230
5+ € 1280 € 1480 € 1680 € 1850 € 2025

Vanaf prijzen per persoon (vertrek vanuit Beijing)

Aantal
personen
7 nachten
(vlucht in/vlucht uit)
8 nachten
(vlucht in/vlucht uit)
9 nachten
(vlucht in/vlucht uit)
10 nachten
(vlucht in/vlucht uit)
11 nachten
(vlucht in/vlucht uit)
1 € 2750 € 3225 € 3525 € 3850 € 4150
2 – 4 € 2240 € 2625 € 2850 € 3100 € 3300
5+ € 2120 € 2425 € 2650 € 2850 € 3050

Trein schema

Beijing Station – Pyongyang Station Pyongyang Station – Beijing (of Dandong) Station
Dag: Tijd: Tijd:
Maandag Internationale Trein 17:30 uur
(arriveert volgende dag om 18:30 uur)
Internationale Trein 10:10 uur
(arriveert volgende dag om 08:30 uur)
Dinsdag Binnenlandse Trein naar Dandong 10:10* uur
(arriveert dezelfde dag in de namiddag)
Woensdag Internationale Trein 17:30 uur
(arriveert volgende dag om 18:30 uur)
Internationale Trein 10:10 uur
(arriveert volgende dag om 08:30 uur)
Donderdag Internationale Trein 17:30 uur
(arriveert volgende dag om 18:30 uur)
Internationale Trein 10:10 uur
(arriveert volgende dag om 08:30 uur)
Vrijdag Binnenlandse Trein naar Dandong  10:10* uur
(arriveert dezelfde dag in de namiddag)
Zaterdag Internationale Trein 17:30 uur
(arriveert volgende dag om 18:30 uur)
Internationale Trein 10:10 uur
(arriveert volgende dag om 08:30 uur)
Zondag Binnenlandse Trein naar Dandong 10:10* uur
(arriveert dezelfde dag in de namiddag)

* Noord-Koreaanse treinen gaan naar Dandong, de Chinese grensplaats, van waaruit het mogelijk is om op een binnenlandse Chinese Dandong-Beijing trein over te stappen.  Opmerking: internationale treinen en Dandong-Beijing treinen stoppen ook in Shenyang.

Vluchtshema

Beijing Capital Airport (PEK) – Pyongyang International Airport (FNJ) Pyongyang International Airport (FNJ) – Beijing Capital Airport (PEK)
Dag: Maatschappij: Vluchtnummer: Tijd: Vluchtnummer: Tijd:
Maandag Air Koryo

Air China

JS152
* alleen 4 APR – 24 OCT
CA 121
12:00 – 14:30 uur

13:40 – 15:50 uur

JS 151
* alleen 4 APR – 24 OCT 
CA 122
08:30 – 10:00 uur

16:50 – 18:25 uur

Dinsdag Air Koryo JS152 12:55 – 15:25 uur JS151 08:25 – 09:55 uur
Woensdag Air China CA121

* alleen 6 JUL – 21 OCT

*

13:45 – 15:50 uur  CA122

* alleen 6 JUL – 21 OCT

16:50 – 18:25 uur
Donderdag Air Koryo JS252 14:05 – 16:35 uur JS251 10:00 – 11:30 uur
Vrijdag Air Koryo

Air China

JS152
* alleen 1 JUL – 21 OCT
CA121
12:00 – 14:30 uur

13:45 – 15:50 uur

JS151
* alleen 1 JUL – 21 OCT
CA122
08:30 – 10:00 uur

16:50 – 18:25 uur

Zaterdag Air Koryo JS152 12:55 – 15:25 uur JS151 08:25 – 09:55 uur
Zondag

* Veranderingen zijn mogelijk – laatste update op 26 april 2016
* Air Koryo vluchten vertrekken vanaf/arriveren op PEK Terminal 2. Air China vluchten vertrekken vanaf/arriveren op PEK Terminal 3.

Inbegrepen

 • Traditioneel Chinees diner tijdens de eerste avond in Beijing en pre-tour briefing
 • Keuze retourvlucht Beijing-Pyongyang of vlucht Beijing-Pyonyang en trein Pyonyang-Beijing terug
 • Twee lokale Engelstalige gidsen en een chauffeur tijdens de hele reis in Noord-Korea
 • Alle overnachtingen met ontbijt zoals omschreven in de offerte
 • Alle lunches en diners zoals omschreven in de offerte
 • Alle excursies en transfers in Noord-Korea zoals omschreven in de offerte, inclusief alle entreegelden

Niet inbegrepen

 • Visumkosten van € 65,- per persoon voor Noord-Korea. Door de moeilijke aanvraagprocedures regelt Roth Spark Travel dit visum
 • Visumkosten van € 156,50,- per persoon voor een double-entry visum voor China. Dit kan geregeld worden door Roth Spark Travel, maar kan ook via onze partner Visumcentrale (onder de Visa pagina op de site). Ook is het mogelijk om de aanvraag helemaal zelf te doen
 • Reis en/of annuleringsverzekeringen. Deze kunnen via de site van Roth Spark Travel worden afgesloten
 • Retourvlucht naar Beijing. Roth Spark Travel helpt graag met het selecteren van de meest geschikte en voordelige optie
 • Extra drankjes en persoonlijke uitgaven (bijvoorbeeld voor souvenirs)
 • Boekingskosten van € 20,- per boeking
 • Fooien ter plaatse
 • Eventuele verlengingen of aanpassingen aan de groepsreis

Hotels

In Pyongyang zijn er veel verschillende hotels beschikbaar voor de bezoeker. Geen enkel hotel lijkt op elkaar en ze hebben ieder hun typische architectonische stijl en karakter. Roth Spark Travel heeft bewust gekozen voor de betere hotels in het Noord-Korea, omdat we zelf hebben gemerkt dat deze ‘rustpunten’ zeer prettig zijn tijdens de toch wel intensieve reizen. Met intensief doelen we hier niet op het reistempo, maar meer op de constante stroom van nieuwe ervaringen en ‘eens in je leven’ indrukken die opgedaan worden. Een prettige overnachting zorgt er dan in ieder geval voor dat er weer goed uitgerust aan een volgende dag kan worden begonnen.

Luxe Hotels Pyongyang met uitgebreide faciliteiten

Koryo Hotel:

Dit prachtige hotel, met haar twee iconische torens, is centraal gelegen en de kamers zijn zeer comfortabel. Het hotel bevat verschillende winkels, restaurants en bars en er kan zelfs mail verstuurd en ontvangen worden. Het werd in 1985 geopend om onderdak te bieden aan buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders en toeristen en is gebouwd in laat-socialistische stijl.

Yanggakdo Hotel

Dit hotel is gelegen op Yanggak eiland in de Taedong rivier. Het werd in 1995 gebouwd en is een van de betere hotels in Pyongyang. Het is bovendien het enige hotel in de stad waar we zonder gidsen buiten mogen wandelen, zij het alleen op de parkeerplaats. Het grootste deel van de tourgroepen verblijft doorgaans in dit hotel in Pyongyang.

2015-04-11 18.02.39

Beste hotels Pyongyang met uitgebreide faciliteiten

Potonggang Hotel

Dit hotel wordt vaak gezien als het meest exclusieve en bijzondere hotel van Pyongyang. Het is prachtig gelegen aan de Potong rivier en er verblijven maar zelden toeristen. De kamers zijn recentelijk geheel gerenoveerd en van de hoogste standaard verkrijgbaar in Noord-Korea. Het is ook het enige hotel in het land waar CNN te zien is.

Changwang Guesthouse

Een klein en zeer vriendelijk hotel dat gelegen is tegenover het Koryo Hotel. Het beschikt over een bar en koffieshop en er is een restaurant naast het hotel.

Moranbong Hotel

Het enige boutique hotel van Pyongyang en gelegen in de buurt van Moranbong Park. Het hotel bevindt zich op een gesloten compound, heeft een rustige sfeer en er zijn uitgebreide diner mogelijkheden en een prettige sauna. Het is maar een zeer klein hotel met 12 kamers, dus het is niet gemakkelijk om hier een reservering te krijgen. (Maar ook niet onmogelijk als er tenminste vroegtijdig geboekt wordt)

Pottonggang (6)Hotels buiten Pyongyang

Het aantal hotels buiten Pyongyang is gelimiteerd en vaak zijn er maar 1 of 2 hotels beschikbaar in de verschillende steden. Daar zitten echter ook een paar zeer speciale tussen, zoals het fameuze Hyangsan hotel op Mount Myohyang. Dit is misschien wel het meest tot de verbeelding sprekende hotel in Noord-Korea, want het heeft ‘7 sterren’ faciliteiten en het is het enige hotel in het land waar gasten toegang hebben tot het internet. Het hotel werd in 2010 geheel gerenoveerd en wordt beschouwd als het meest luxueuze hotel van het land. Maar zeer weinig toeristen hebben hier verbleven en het is dus een unieke locatie om de nacht door te brengen. Roth Spark Travel heeft de mogelijkheden buiten Pyongyang allemaal duidelijk in beeld en zal in de offerte die hotels aanbevelen die wij tijdens onze reizen als beste hebben ervaren.

 

Belangrijke informatie voor je reis naar Noord-Korea

Fotograferen

Je hebt de mogelijkheid om foto’s te maken, maar het is wel belangrijk om eerst aan je gidsen om toestemming te vragen. Er wordt aangeraden een grote geheugenkaart mee te nemen, aangezien deze niet in Noord-Korea te verkrijgen zijn. Videocamera’s zijn ook toegestaan, maar de lokale bevolking kan hier enigszins nerveus van worden en daarom word je aangeraden hier voorzichtig mee te zijn. Camera’s met GPS zijn niet toegestaan.

Vrije tijd

Je mag binnen het terrein van je hotel vrij rondlopen, maar als je de stad in wil gaan moeten je gidsen met je mee. Als je zelfstandig reist kun je hen verzoeken om langzamer te lopen of speciale plekken te bezoeken. Het kan echt de moeite waard zijn om de gidsen bijvoorbeeld te vragen om een wandeling langs de rivier, omdat het merendeel van de reizen tussen bezienswaardigheden zal plaatsvinden met de auto of bus. Ze zullen je weliswaar vergezellen tijdens zo’n wandeling, maar het is een mooie manier om het ‘normale’ leven van dichtbij te kunnen aanschouwen. Als je je camera in de auto of bus laat zul je merken dat de gidsen zich prettiger voelen en je meer ‘bewegingsruimte’ zullen geven

Reglementen

In Noord-Korea zijn wapens, drugs en pornografie zoals gebruikelijk verboden. Immigratie officieren zullen je tas doorzoeken en je wordt verzocht geen boeken of artikelen over Noord- en Zuid-Korea mee te nemen. Als je een Bijbel of ander religieus materiaal mee wilt nemen word je dringend verzocht om eerst contact op te nemen met Roth Spark Travel voor advies.

Mobiele telefoon/ computer

Mobiele telefoons mogen vanaf januari 2013 worden meegenomen. Er zijn zelfs lokale simkaarten beschikbaar voor internationale gesprekken (geen sms), maar deze zijn wel erg duur.

Cadeaus

Tijdens je verblijf in Noord-Korea krijg je, naast de Nederlandstalige gids van Roth Spark Travel, ook twee Noord-Koreaanse gidsen en een chauffeur toegewezen die goed Engels spreken. Het wordt aangeraden om deze mensen iets te geven op de eerste dagen van je verblijf, als teken van dank voor hun begeleiding. Ze zijn doorgaans zeer vriendelijk en zullen er werkelijk alles aan doen om je reis zo plezierig mogelijk te laten verlopen. Ook is het aanbevolen om aan het einde van je reis de gidsen en chauffeur een fooi te geven als je de reis hebt gewaardeerd. Wij raden je aan om 30-40 euro te geven bij een reis van 3 tot 5 nachten en 50 euro of meer voor een langer verblijf (te verdelen tussen de gidsen en de chauffeur).

Breng iets van ‘thuis’ mee

Het wordt vaak zeer op prijs gesteld om foto’s van thuis mee te nemen. Zo geef je de gidsen en chauffeur een klein inkijkje in de manier waarop wij leven, want daar zijn de Noord-Koreanen ook nieuwsgierig naar.

Klimaat

Het klimaat in Noord Korea kan tijdens seizoenswisselingen sterk veranderen en het wordt aanbevolen om hier rekening mee te houden. In het begin van de lente (april) is het weer zonnig maar fris, maar later in de lente wordt het warmer. In de zomer (juni tot augustus/september) is het erg warm en tevens het regenseizoen, dus het is verstandig om rond deze tijd een paraplu mee te nemen. De herfst (oktober tot november/december) bestaat uit wisselvallig weer, maar zelden regen. In de winterperiode (december tot februari/maart) is het erg koud, maar vaak met een heldere lucht en maar weinig sneeuw.

Medisch

Een goede reis- en annuleringsverzekering wordt sterk aangeraden. Een goede reisverzekering wordt zelfs verplicht gesteld, zodat er in geval van nood de juiste hulp en assistentie kan worden verleend. Wij raden aan om de dekking altijd goed te controleren bij een reisverzekering. Spoed repatriëring naar Nederland kan bijvoorbeeld enorme kosten met zich meebrengen en dus is het belangrijk om te controleren of dit binnen de dekking van je verzekering(en) valt. Ook een annuleringsverzekering wordt sterk aangeraden, want er is altijd een mogelijkheid dat de reis niet kan doorgaan voor je, of dat je de reis onverhoopt moet afbreken. Conform onze reisvoorwaarden kunnen wij geen verantwoordelijkheid nemen voor schade waarvoor aanspraak bestaat uit hoofde van een reis en/of annuleringsverzekering. De Noord-Koreaanse ziekenhuizen kunnen helpen bij standaard behandelingen. Voor meer serieuze gevallen is er een Verenigde Naties operatiekamer op het diplomatieke terrein. Voor ernstige gevallen moet je reisverzekering dekking geven voor repatriëring en/of een vlucht naar een internationaal ziekenhuis. Zeer goede ziekenhuizen op dit gebied bevinden zich bijvoorbeeld in Beijing en Hong Kong.

Geld

Je kunt bijna nergens met de Won betalen, wat de lokale munteenheid van Noord-Korea is. Het wordt aangeraden om Euro’s, Amerikaanse Dollars of Chinese Renminbi mee te nemen. Creditcards worden niet geaccepteerd en er zijn geen pinautomaten, dus het is noodzakelijk om voldoende geld bij je te hebben. Het wordt aanbevolen om tussen de 250 en 300 euro mee te nemen voor een trip van een week. Bij een reis naar Noord-Korea zijn vanaf Beijing bijna alle kosten, zoals vervoer, verblijf, entreegelden, gidsen en maaltijden inbegrepen, dus je hebt eigenlijk alleen maar extra geld nodig voor souvenirs en extra drankjes en mogelijk een fooi voor de gidsen en chauffeur.

Maaltijden

Alle maaltijden zijn, zoals eerder vermeld, bij de prijs inbegrepen. Lokale gerechten in Noord-Korea zijn onder andere Naemyong (koude noedels), Bulgogi (gebarbecued rundvlees) en Kimchi (bestaande uit groente met verschillende kruiden; de bekendste bestaat uit ingemaakte kool met rode peper, knoflook en gember). Qua drank zijn de Koreaanse wodka Insam-ju en het Taedonggang bier een goede keuze.  Drink geen water uit de kraan, in het hele land zijn er flessen mineraalwater te koop. Vegetarische gerechten zijn niet talrijk, maar van goede kwaliteit. Het wordt aangeraden om ons vooraf te laten weten of je prijs stelt op alleen vegetarische maaltijden.

Post en telefoon

Hoewel er in de meeste hotels fax en telefoons beschikbaar zijn, is de prijs van de gesprekken aan de hoge kant. Waar mogelijk zullen wij de telefoonnummers van de hotels voor de reis aan je doorgeven, zodat je de mogelijkheid hebt om die aan familieleden en/of vrienden te geven. Uiteindelijk is het eenvoudiger om het nummer van Roth Spark Travel door te geven aan hen, want dan kunnen wij de boodschap snel overbrengen. Post kan via de meeste hotels verzonden worden, behalve naar Zuid-Korea. In enkele hotels kunnen tegenwoordig zelfs mails verzonden worden. Je geeft de tekst door aan de desk die daarvoor verantwoordelijk is in je hotel en zij verzenden de mail via het email account van het hotel en dus niet via je eigen email account. Je kunt ook een reactie van het thuisfront krijgen en bijvoorbeeld een kamernummer bij de desk achterlaten om daarvan op de hoogte te worden gesteld. De kosten bij het verzenden van mails vanuit Noord-Korea beginnen bij ongeveer 2€ en zijn afhankelijk van de grootte van het document

Elektriciteit

In verschillende hotels kunnen verschillende soorten stopcontacten aanwezig zijn met bijvoorbeeld twee platte pinnen of twee ronde pinnen. Het is dan ook verstandig om een adapter mee te nemen of zelfs een extra stekkerdoos, aangezien het aantal stopcontacten per hotel beperkt kan zijn. Indien je deze vergeten bent heeft het hotel er vaak wel een paar op voorraad.

Voor je op reis gaat

Lees alsjeblieft de volgende punten aandachtig door en laat het graag zo spoedig mogelijk aan ons weten als er iets op je van toepassing is:

 1. Heb je een medische aandoening die je reis naar Noord-Korea kan bemoeilijken?
 2. Heb je een allergie of neem je medicatie waarvan wij op de hoogte moeten zijn?
 3. Heb je een reisverzekering die de kosten dekt voor medische zorg en hulp, mocht er zich iets voordoen in Noord-Korea? En wordt een eventuele repatriëring ook gedekt door deze reisverzekering? We kunnen je niet naar Noord-Korea brengen zonder een dergelijke verzekering, dus daarom is het noodzakelijk dat je deze hebt. Mocht je deze niet hebben, neem dan contact met ons op, want wij kunnen een dergelijke verzekering voor je regelen
 4. Een double of multiple entry visum voor China is vereist, omdat je vanuit dit land vertrekt naar Noord-Korea en er ook weer terugkomt. Roth Spark Travel kan dit visum voor je regelen. Er is een uitzondering op deze regel: je kunt 72 uur visum vrij in Beijing verblijven, mits er bij aankomst in Beijing een ticket overlegd word waaruit blijkt dat je binnen 72 uur doorvliegt vanaf de luchthaven van aankomst naar een internationale bestemming.
 5. Mocht je werken als professioneel journalist of fotograaf, of heb je de bedoeling om foto’s van de reis professioneel te publiceren, dan mogen wij je helaas niet meenemen op een toeristenvisum. Mocht dit van toepassing zijn, neem dan eerst contact met ons op zodat wij je verder kunnen adviseren.
 6. Voor je reis zullen we een briefing verzorgen waarin we voorlichting geven over het programma en hoe je je het best kunt gedragen in Noord- Korea.

Hoogtepunten reizen in Noord-Korea

 • Wandelingen door de straten van Pyongyang, onder meer langs de Taedong rivier vanaf Kim Il-sung Square
 • Bekijken van zelden bezochte plekken in de hoofdstad van ’s werelds meest gesloten land
 • Overnachting en diner in het befaamde Potonggang Hotel, waar nog maar zeer weinig toeristen verblijven
 • Kumsusan Memorial Palace of the Sun, waar Kim Il-sung en Kim Jong-il opgebaard liggen
 • Mansudae Art Studio, waar de beste kunstenaars van Pyongyang werken
 • Uitgebreide tour over verschillende verdiepingen van het Grand People’s Study House
 • Revolutionary Martyrs’ Cemetery met zijn prachtige bronzen bustes van de gevallen helden
 • Mansudae Monument met zijn 20 meter hoge bronzen beelden van de Kim Il-sung en Kim Jong-il
 • Uniek bezoek aan Pyeongwha Motors Dealership, de enige autodealer van Pyongyang
 • Kwangbok Supermarket, winkelen tussen de lokale bevolking met de Noord Koreaanse Won
 • Korean Art Gallery met kunst vanaf de 4de eeuw
 • Mogelijkheid tot organiseren unieke filmvoorstelling in de Diplomatic Club
 • Bezichtigen van bijna de gehele metro, dus meer dan de gebruikelijke zes stations
 • Victorious Fatherland Liberation War Museum met zijn indrukwekkende diorama
 • USS Pueblo, het veroverde Amerikaanse schip
 • Pyongyang circus, het beste circus van de wereld en meerdere malen onderscheiden
 • Bekijken Chongnyon Hotel met zijn brutalistische architectuur en design
 • Moranbong- en Pyongyang Grand Theater, neoclassicisme en socialistisch realisme
 • Internationale filmcomplex van Pyongyang op Yanggak eiland
 • Korean Filmstudios, waar merendeel Noord-Koreaanse films gemaakt is
 • Pyongyang Schoolchildren’s Palace en Mangyongdae Schoolchildren’s Palace, aanvulling op basisonderwijs voor extra getalenteerde leerlingen
 • Three Revolutions Exhibition, gelegen in een surrealistisch complex
 • Unieke en maar zelden toegestane bezichtiging van een privé appartement
 • Underground Revolution Museum, enorm museum over de metro van Pyongyang en een surrealistische ervaring
 • Indoor stadion, waar modernisme en neoclassicisme elkaar ontmoeten
 • IJsbaan van Pyongyang met zijn conische en modernistische structuur
 • Changgwan Health and Recreation Complex, voor het vergroten en promoten van de gezondheid
 • 1 Mei stadion, veruit het grootste stadion van de wereld
 • Mangyongdae, de geboorteplaats van de Eeuwige President Kim Il-sung
 • Speciale rit met trolleybus door Pyongyang
 • Bowlen met de bewoners van Pyongyang in het Golden Lane bowlingcentrum
 • Wandeling door Moranbong Park, waar de bewoners van Pyongyang picknicken en feestvieren
 • Kaeson Funfair, een van de pretparken van Pyongyang
 • Rit door Pyongyang met vintage jaren 50 tram
 • Kaesong, de oude hoofdstad van de Koryo Dynastie waar nog veel vooroorlogse architectuur te zien is
 • Gedemilitariseerde Zone, waar Noord- en Zuid-Korea nog steeds tegenover elkaar staan
 • Kaesong Schoolchildren’s Palace, school voor getalenteerde leerlingen en nog maar zelden bezocht door toeristen
 • Koryo Museum, gehuisvest in een prachtig Confusiaans Universiteitsgebouw
 • 14de Eeuwse tombe van King Kongmin, de best bewaarde koninklijke tombe van Noord-Korea
 • Concrete Wall, de mysterieuze muur langs de grens waarvan het bestaan door veel landen ontkend wordt
 • Nampo, een belangrijke havenstad met 700.000 inwoners en te bereiken over de 10-baans Youth Hero Highway
 • Chongsan-Ri co-operative farm, de belangrijkste boerderij van Noord-Korea en meerdere malen bezocht door Kim Il-sung
 • West Sea Barrage, de deltawerken van Noord-Korea
 • Nampo Orphanage, waar de weeskinderen van Nampo verblijven
 • Mount Kuwol, de September berg en sind 2004 een Unesco Biosphere Reserve
 • King Kongukwon’s Mausoleum, beroemd om zijn prachtige muurschilderingen en onderdeel van de Koguryo Tombes
 • Sinchon en zijn museum of American War Atrocities
 • Sariwon, belangrijke stad voor educatie met zijn 300.000 inwoners en pas sinds kort open voor toeristen
 • Songbul Temple, gebouwd in de 9de eeuw en er wonen nog steeds monniken
 • Haeju, de havenstad met zijn typische socialistische stijl en nog maar weinig bezocht door toeristen
 • Sokdam Ravine met zijn 16e eeuwse Sohyon Confusian Academy
 • Mount Myohyang, berg van de mysterieuze geuren en Unesco Wereld Biosfeerreservaat
 • De uitzonderlijke en buitengewone International Friendship Exhibition
 • Pohyon Buddhist Temple, de 40ste nationale schat van Noord-Korea en er verblijven nog steeds monniken
 • Overnachten in het Hyangsan Hotel, met 7 sterren het meest tot de verbeelding sprekend in Noord-Korea
 • Wonsan, de geliefde kustplaats van Noord-Korea met zijn mooie stranden
 • Wonsan City Docks, waar een groot standbeeld van Kim Il-sung over de stad waakt
 • Songdowan Schoolchildren’s Camp, waar de jonge pioniers hun vakantie vieren
 • Former Railway Station Revolutionairy Site, waar Kim Il-sung met de trein naar Pyongyang vertrok na de val van Japan in 1945
 • Kumgang Mountains, de diamanten berg van Noord-Korea met prachtig natuurschoon en pas sinds 2010 toegankelijk
 • Pyohon Temple, één van de vier boeddhistische tempels van de Kumgang bergen en nationale schat no.97
 • Hamhung, de 2de stad van Noord-Korea en pas sinds 2010 geopend voor toeristen
 • Fountain Park met zijn enorme beelden van Kim Il-sung en Kim Jong-il en prachtig uitzicht over Hamhung
 • Hamhung Fertiliser Factory, industrie onder een socialistisch regime
 • Iconische Hamhung Grand Theatre, het grootste theater van Noord-Korea
 • Huis van Ri Song Gye, eerste koning van de Ri dynastie
 • Majon Beach, 20 minuten van de stad en relaxt zwemmen met de lokale bevolking
 • Pujon Rock River, de stenen rivier van 800 meter lang op Mount Okryon
 • Mount Paekdu, de heilige berg en geboorteplaats van de gehele Koreaanse natie
 • Rimyongsu Waterfall, bestaande uit 42 grote en kleinere watervallen
 • Secret Camp, de geboorteplaats van Kim Jong-il op Mount Paekdu
 • Samjiyon Grand Monument, het op één na grootste beeld van Kim Il-sung in Noord-Korea
 • Sinuiju en Dongrim, tot 2010 gesloten voor ‘westerse toeristen’ en nog maar zeer weinig bezocht
 • Sinuiju Cosmetics Factory, enorm complex waar de productie van Noord-Koreaanse cosmetica bekeken kan worden
 • Art Gallery van Sinuiju, een combinatie tussen gallerie en museum met veel revolutionaire werken
 • Ponbu Kindergarten, meer dan 20 keer gekozen tot de beste kleuterschool van het land en vaak bezocht door de leiders
 • Dandong, de Chinese grensplaats aan de andere kant van de Yalu rivier
 • Hushan Great Wall, het meeste oostelijke deel van de Chinese Muur
 • Fenghuang Mountain, de heilige berg van China
 • Korean War Museum, de Koreaanse oorlog vanuit Chinees perspectief gezien