Sinuiju en Dongrim

Sinuiju is een Noord-Koreaanse grensplaats gelegen aan de Yalu rivier. Het is via de vriendschapsbrug verbonden met het Chinese Dandong aan de overkant van die rivier en de op 7 na grootste stad van Noord-Korea. Sinuiju mocht pas in 2013 voor het eerst bezocht worden voor toeristen uit het ‘westen’. Een bezoek aan deze stad is dus echt een unieke ervaring, want je ziet een van de minst bezochte steden in een land dat tot een van de minst bezochte landen van de wereld wordt gerekend. Bovendien wordt deze tour door bijna geen enkele andere reisorganisatie ter wereld aangeboden. Vanuit Sinuiju kan ook Dongrim worden bereikt, een stadje dat eveneens pas zeer recent ‘geopend’ is. Hier vind je het luxueuze en gloednieuwe Dongrim hotel, dat op een uur rijden van Sinuiju ligt. Je kunt er alleen komen via niet geasfalteerde wegen en langs dorpen die nog steeds niet open zijn voor toeristen. Een bezoek aan Sinuiju en Dongrim kan als een verlenging van 24 uur gekoppeld worden aan een van onze andere Noord-Korea reizen. Deze tour is echter alleen maar mogelijk indien Noord-Korea per trein verlaten wordt, zowel in een groep als individueel. De terugvlucht Pyongyang-Beijing wordt dus omgezet in een terugreis per trein bij deze verlengingsmogelijkheid. De treinreis vanuit Pyongyang naar Beijing wordt onderbroken voor een verblijf van een etmaal in Sinuiju en Dongrim. Aan het einde van de tour word je dan met de bus naar het aan de overkant van de rivier en in China gelegen Dandong gebracht, waar de treinreis naar Beijing vervolgd gaat worden. 

Het programma in Sinuiju zal er als volgt uitzien:

Dag 1: Vertrek vanaf Pyongyang naar Sinuiju en Dongrim

De trein vertrekt vanaf het centraal station van Pyongyang om 10.10 uur en komt om ongeveer 15.45 uur aan in Sinuiju. Roth Spark Travel zal zorgen voor een lunchpakket in de trein. Op het station van Sinuiju word je opgehaald door twee lokale Engels sprekende Noord-Koreaanse gidsen en de chauffeur en zij zullen gedurende het hele programma de begeleiding op zich nemen. Eerst staat een bezoek aan het Sinuiju Revolutionary Museum op het programma. In dit museum zijn de activiteiten van president Kim Il-sung en generaal Kim Jong-il te zien die ze tijdens hun bezoeken aan Sinuiju en de omringende provincie uitvoerden. Het gebouw is twee verdiepingen hoog en 10.000 vierkante meter groot. Onderweg naar Dongrim wordt de Sinamri co-operative farm bekeken. Deze boerderij met vele hectaren grond is een van de belangrijkste rijst producerende boerderijen in het land. De mensen hier hebben nog maar weinig toeristen gezien, dus een bezoek aan deze plek is een uitzonderlijke gebeurtenis. Voordat er ingecheckt gaat worden in het bijzondere Dongrim Hotel is er de mogelijkheid om een wandeling te maken langs de prachtige Dongrim watervallen. Het diner zal plaatsvinden in het restaurant van het hotel.

20150420_134014 - kopieDag 2: Terugkeer naar Sinuiju 

Na het ontbijt keer je terug naar Sinuiju, waarna deze stad uitgebreid bekeken zal worden. Een bezoek aan de Cosmetica fabriek mag niet op het programma ontbreken. Fabrieken in Noord Korea zijn vaak enorme complexen, eigenlijk meer een soort kleine steden. Een lokale gids laat je kennismaken met het productieproces en aan het eind van de rondleiding is er de mogelijkheid om Noord-Koreaanse cosmetica te kopen bij de winkel van de fabriek.Vervolgens wordt er gestopt bij het Sinuiju Folk Park. Het is een klein parkje waar de mensen rusten, picknicken en de beslommeringen van de dag bespreken en geeft je de gelegenheid om de lokale bevolking te ontmoeten. Er zal ook tijd zijn om het Sinuiju History Museum te bekijken. Dit museum laat de geschiedenis zien van Korea door de eeuwen heen, beginnend in een ver verleden tot de dag van vandaag. Het tentoongestelde bevat bijvoorbeeld skeletten en voorwerpen die voornamelijk in de regio gevonden zijn. De lunch zal plaatsvinden in een goed lokaal restaurant en vervolgens zal het Railway Station Square bezocht worden met zijn twee enorme bronzen beelden van Kim Il-sung en Kim Jong-il.

Sinuiju (2)De Art Gallery van Sinuiju is ook van hoog niveau. Het is eigenlijk een combinatie van museum en galerie. Er zijn namelijk veel revolutionaire werken te zien op de begane grond, maar er is ook het nodige socialistisch realistische werk te koop op een andere verdieping. Er kan zelfs voor een laag bedrag een sketch van jezelf worden gemaakt, een prachtig souvenir uit het meest gesloten land ter wereld. Last but not least staat er een bezoek gepland aan de Ponbu Kindergarten. Deze kleuterschool is de plek waar talentvolle kinderen een opleiding krijgen in muziek, zang en dans en is al meer dan 20 keer de beste kleuterschool van het land geworden. De kinderen van deze school worden vaak uitgekozen voor de Mass games, ’s werelds grootste gesynchroniseerde spektakel op het gebied van gymnastiek, acrobatiek en dans. Dit is met meer dan 100.000 deelnemers in een 90 minuten durend optreden nog veel indrukwekkender dan de opening van de Olympische Spelen. De school staat al meer dan 30 jaar onder leiding van mevrouw Kim Ok-son en zij mag door haar verdiensten onder meer de titels Arbeidsheld en Leraar van het Volk dragen. Kim Il-sung en Kim Jong-il hebben de school meerdere malen bezocht. Na een rondleiding door de school kun je zelf kennismaken met de talenten van deze kinderen via een optreden. Dit is van een zeer hoog niveau en je zult echt versteld staan van de kwaliteit van deze show. Na het bezoek aan de Ponbu Kindergarten zal de grens met China worden overgestoken en kan de reis verder worden vervolgd naar Beijing via het treinstation van Dandong. Natuurlijk zal dit alles plaatsvinden onder professionele begeleiding, zodat het hele proces vanaf Sinuiju tot het vertrek met de trein van Dandong naar Beijing zo soepel mogelijk zal verlopen.

Sinuiju (1)

Vertrekdata & prijzen

AANTAL DAGEN VERBLIJF PRIJS PER PERSOON TOESLAG 1-PERSOONSKAMER
3 (Vanaf vertrek per trein uit Pyongyang tot aankomst in Beijing) Op basis van 2-persoonskamer € 240,- € 40,

Inbegrepen

 • Treinreis Pyongyang-Sinuiju, de zelden bezochte grensplaats van Noord-Korea
 • Alle lunches tijdens deze verlengingsmogelijkheid
 • Overnachting, diner en ontbijt in het uitzonderlijke Dongrim hotel, net geopend en prachtig gelegen
 • Professionele en deskundige Nederlands- of Engelstalige reisbegeleiding
 • Twee lokale Engelstalige gidsen en een chauffeur tijdens het verblijf in Sinuiju en Dongrim
 • Alle excursies en transfers zoals omschreven, inclusief alle entreegelden
 • Transport en begeleiding van Sinuiju naar Dandong

Niet inbegrepen

 • Reis en/of annuleringsverzekeringen. Deze kunnen via de site van Roth Spark Travel worden afgesloten
 • Extra drankjes en persoonlijke uitgaven (bijvoorbeeld voor souvenirs)
 • Fooien ter plaatse

Belangrijke informatie voor je reis naar Noord-Korea

Fotograferen

Je hebt de mogelijkheid om foto’s te maken, maar het is wel belangrijk om eerst aan je gidsen om toestemming te vragen.
Er wordt aangeraden een grote geheugenkaart mee te nemen, aangezien deze niet in Noord-Korea te verkrijgen zijn. Video camera’s zijn ook toegestaan, maar de lokale bevolking kan hier enigszins nerveus van worden en daarom word je aangeraden hier voorzichtig mee te zijn. Camera’s met GPS zijn niet toegestaan.

Vrije tijd

Je mag binnen het terrein van je hotel vrij rondlopen, maar als je de stad in wil gaan moeten je gidsen met je mee. Als je zelfstandig reist kun je hen verzoeken om langzamer te lopen of speciale plekken te bezoeken. Het kan echt de moeite waard zijn om de gidsen bijvoorbeeld te vragen om een wandeling langs de rivier, omdat het merendeel van de reizen tussen bezienswaardigheden zal plaatsvinden met de auto of bus. Ze zullen je weliswaar vergezellen tijdens zo’n wandeling, maar het is een mooie manier om het ‘normale’ leven van dichtbij te kunnen aanschouwen. Als je je camera in de auto of bus laat zul je merken dat de gidsen zich prettiger voelen en je meer ‘bewegingsruimte’ zullen geven

Reglementen

In Noord-Korea zijn wapens, drugs en pornografie zoals gebruikelijk verboden. Immigratie officieren zullen je tas doorzoeken en je wordt verzocht geen boeken of artikelen over Noord- en Zuid-Korea mee te nemen. Als je een Bijbel of ander religieus materiaal mee wilt nemen word je dringend verzocht om eerst contact op te nemen met Roth Spark Travel voor advies.

Mobiele telefoon/ computer

Mobiele telefoons mogen vanaf januari 2013 worden meegenomen. Er zijn zelfs lokale simkaarten beschikbaar voor internationale gesprekken (geen sms), maar deze zijn wel erg duur.

Cadeaus

Tijdens je verblijf in Noord-Korea krijg je twee gidsen en een chauffeur toegewezen. Het wordt aangeraden om deze mensen iets te geven op de eerste dagen van je verblijf, als teken van dank voor hun begeleiding. Ze zijn doorgaans zeer vriendelijk en zullen er werkelijk alles aan doen om je reis zo plezierig mogelijk te laten verlopen. Ook is het aanbevolen om aan het einde van je reis de gidsen en chauffeur een fooi te geven als je de reis hebt gewaardeerd. Wij raden je aan om 30-40 euro te geven bij een reis van 3 tot 5 nachten en 50 euro of meer voor een langer verblijf (te verdelen tussen de gidsen en de chauffeur).

Breng iets van ‘thuis’ mee

Het wordt vaak zeer op prijs gesteld om foto’s van thuis mee te nemen. Zo geef je de gidsen en chauffeur een klein inkijkje in de manier waarop wij leven, want daar zijn de Noord-Koreanen ook nieuwsgierig naar.

Klimaat

Het klimaat in Noord-Korea kan tijdens seizoenswisselingen sterk veranderen en het wordt aanbevolen om hier rekening mee te houden. In het begin van de lente (april) is het weer zonnig maar fris, maar later in de lente wordt het warmer. In de zomer (juni tot augustus/september) is het erg warm en tevens het regenseizoen, dus het is verstandig om rond deze tijd een paraplu mee te nemen. De herfst (oktober tot november/december) bestaat uit wisselvallig weer, maar zelden regen. In de winterperiode (december tot februari/maart) is het erg koud, maar vaak met een heldere lucht en maar weinig sneeuw.

Medisch

Een goede reis- en annuleringsverzekering wordt sterk aangeraden. Een goede reisverzekering wordt zelfs verplicht gesteld, zodat er in geval van nood de juiste hulp en assistentie kan worden verleend. Wij raden aan om de dekking altijd goed te controleren bij een reisverzekering. Spoed repatriëring naar Nederland kan bijvoorbeeld enorme kosten met zich meebrengen en dus is het belangrijk om te controleren of dit binnen de dekking van je verzekering(en) valt. Ook een annuleringsverzekering wordt sterk aangeraden, want er is altijd een mogelijkheid dat de reis niet kan doorgaan voor je, of dat je de reis onverhoopt moet afbreken. Conform onze reisvoorwaarden kunnen wij geen verantwoordelijkheid nemen voor schade waarvoor aanspraak bestaat uit hoofde van een reis en/of annuleringsverzekering. De Noord-Koreaanse ziekenhuizen kunnen helpen bij standaard behandelingen. Voor meer serieuze gevallen is er een Verenigde Naties operatiekamer op het diplomatieke terrein. Voor ernstige gevallen moet je reisverzekering dekking geven voor repatriëring en/of een vlucht naar een internationaal ziekenhuis. Zeer goede ziekenhuizen op dit gebied bevinden zich bijvoorbeeld in Beijing en Hong Kong.

Geld

Je kunt bijna nergens met de Won betalen, wat de lokale munteenheid van Noord-Korea is. Het wordt aangeraden om Euro’s, Amerikaanse Dollars of Chinese Renminbi mee te nemen. Creditcards worden niet geaccepteerd en er zijn geen pinautomaten, dus het is noodzakelijk om voldoende geld bij je te hebben. Het wordt aanbevolen om tussen de 250 en 300 euro mee te nemen voor een trip van een week. Bij een reis naar Noord-Korea zijn vanaf Beijing bijna alle kosten, zoals vervoer, verblijf, entreegelden, gidsen en maaltijden inbegrepen, dus je hebt eigenlijk alleen maar extra geld nodig voor souvenirs en extra drankjes en mogelijk een fooi voor de gidsen en chauffeur.

Maaltijden

Alle maaltijden zijn, zoals eerder vermeld, bij de prijs inbegrepen. Lokale gerechten in Noord-Korea zijn onder andere Naemyong (koude noedels), Bulgogi (gebarbecued rundvlees) en Kimchi (bestaande uit groente met verschillende kruiden; de bekendste bestaat uit ingemaakte kool met rode peper, knoflook en gember). Qua drank zijn de Koreaanse wodka Insam-ju en het Taedonggang bier een goede keuze.  Drink geen water uit de kraan, in het hele land zijn er flessen mineraalwater te koop. Vegetarische gerechten zijn niet talrijk, maar van goede kwaliteit. Het wordt aangeraden om ons vooraf te laten weten of je prijs stelt op alleen vegetarische maaltijden.

Post en telefoon

Hoewel er in de meeste hotels fax en telefoons beschikbaar zijn, is de prijs van de gesprekken aan de hoge kant. Waar mogelijk zullen wij de telefoonnummers van de hotels voor de reis aan je doorgeven, zodat je de mogelijkheid hebt om die aan familieleden en/of vrienden te geven. Uiteindelijk is het eenvoudiger om het nummer van Roth Spark Travel door te geven aan hen, want dan kunnen wij de boodschap snel overbrengen. Post kan via de meeste hotels verzonden worden, behalve naar Zuid-Korea. In enkele hotels kunnen tegenwoordig zelfs mails verzonden worden. Je geeft de tekst door aan de desk die daarvoor verantwoordelijk is in je hotel en zij verzenden de mail via het email account van het hotel en dus niet via je eigen email account. Je kunt ook een reactie van het thuisfront krijgen en bijvoorbeeld een kamernummer bij de desk achterlaten om daarvan op de hoogte te worden gesteld. De kosten bij het verzenden van mails vanuit Noord-Korea beginnen bij ongeveer 2€ en zijn afhankelijk van de grootte van het document.

Elektriciteit

In verschillende hotels kunnen verschillende soorten stopcontacten aanwezig zijn met bijvoorbeeld twee platte pinnen of twee ronde pinnen. Het is dan ook verstandig om een adapter mee te nemen of zelfs een extra stekkerdoos, aangezien het aantal stopcontacten per hotel beperkt kan zijn. Indien je deze vergeten bent heeft het hotel er vaak wel een paar op voorraad.

Voor je op reis gaat

Lees alsjeblieft de volgende punten aandachtig door en laat het graag zo spoedig mogelijk aan ons weten als er iets op je van toepassing is:

 1. Heb je een medische aandoening die je reis naar Noord-Korea kan bemoeilijken?
 2. Heb je een allergie of neem je medicatie waarvan wij op de hoogte moeten zijn?
 3. Heb je een reisverzekering die de kosten dekt voor medische zorg en hulp, mocht er zich iets voordoen in Noord-Korea? En wordt een eventuele repatriëring ook gedekt door deze reisverzekering? We kunnen je niet naar Noord-Korea brengen zonder een dergelijke verzekering, dus daarom is het noodzakelijk dat je deze hebt. Mocht je deze niet hebben, neem dan contact met ons op, want wij kunnen een dergelijke verzekering voor je regelen
 4. Een double of multiple entry visum voor China is vereist, omdat je vanuit dit land vertrekt naar Noord-Korea en er ook weer terugkomt. Roth Spark Travel kan dit visum voor je regelen. Er is een uitzondering op deze regel: je kunt 72 uur visum vrij in Beijing verblijven, mits er bij aankomst in Beijing een ticket overlegd word waaruit blijkt dat je binnen 72 uur doorvliegt vanaf de luchthaven van aankomst naar een internationale bestemming.
 5. Mocht je werken als professioneel journalist of fotograaf, of heb je de bedoeling om foto’s van de reis professioneel te publiceren, dan mogen wij je helaas niet meenemen op een toeristenvisum. Mocht dit van toepassing zijn, neem dan eerst contact met ons op zodat wij je verder kunnen adviseren.
 6. Voor je reis zullen we een briefing verzorgen waarin we voorlichting geven over het programma en hoe je je het best kunt gedragen in Noord- Korea.
 • Unieke treinreis langs steden en dorpen in Noord-Korea die nog niet ‘open’ zijn voor toeristen
 • Sinuiju Revolutionairy Museum, waar de verrichtingen van Kim Il-sung en Kim Jong-il te zien zijn
 • Sinamri co-operative farm, een van de belangrijkste rijstproducerende boerderijen en nog maar zelden bezocht
 • Verblijf in het luxueuze, net geopende en zeer geïsoleerd gelegen Dongrim hotel
 • Wandeling langs de Dongrim watervallen
 • Cosmetics Factory, waar de productie van Noord-Koreaanse cosmetica bekeken kan worden
 • Sinuiju Folk Park, een plek van ontspanning voor de lokale bewoners
 • Sinuiju History Museum, de geschiedenis van Korea door de eeuwen heen
 • Railway Station Square met zijn enorme beelden van Kim Il-sung en Kim Jong-il
 • Sinuiju Art Gallery, een combinatie tussen museum en galerie met veel lokale kunst
 • Ponbu Kindergarten, al meer dan 20 keer gekozen tot de beste kleuterschool van het land